Nio dagar kvar…

fjälljakt 030407Vadå nio dagar? Jo nio dagar kvar till 16 augusti då vi får släppa hundarna och putsa lite på det som eventuellt saknas innan det är dags att dra till fjälls. För er som är på gång att komma hit och träna på fågel, och är osäkra på om ni kan hålla hundarna i ett kort sök där det är tät vegetation kan det vara en god idé att ta med en Astro (GPS) om ni har någon. En Astro finns för utlåning men vi kommer att göra en hel del parsläpp så som sagt ta med en egen.

 

 Intresserad av att följa med till Skåne, Sten Christoffersson och vilda fasaner?
Preliminärt har Sten och jag börjat spåna om ett par dagar liknande det vi hade förra året. Alltså en form av jaktprovsträning där det också är möjligt att få fälla fågel över sin hund. Datum preliminärt 8-10  oktober. Någon som är intresserad av att hänga med så mejla mig. Men notera att detta är preliminärt än så länge, Sten ska kolla när betorna tas upp och hur det är med fågeltillgången i år…

Jakt och prov
Jakten har prioritet ett och lite trist är det att Riksprovet går mitt i första ripjaktsveckan. Men att få bra marker för ett Riksprov är inte lätt så visst har jag förståelse för att det är detta som får bestämma tiden för provet. Lycka till önskar jag alla som ska starta!

 Jakt lär det bli en hel del i höst men också några prov. I höst har jag tänkt ge de brittiska proven en chans igen, det var ett tag sedan nu.  Min pointer Hulda blir ju ett år i september och trots att jag inte vet än hur hon springer på fält och fjäll har jag anmält mig till ett par prov – hoppas kan man ju alltid… Något prov med Queen lär det också bli, inte minst för att återigen få träffa alla härliga människor… Kanske är jag lite påverkad av alla år på SVK:s prov men nog tycker jag att dessa prov speglar mer jakt än proven med de brittiska hundarna – lite väl mycket hundsport på de brittiska, men som sagt jag måste ge Hulda en chans och det är ju precis lika mycket härliga fågelhundsmänniskor att träffa på de brittiska proven…

 Lydnad en färskvara?
Ofta hör jag och läser att lydnad är en färskvara. Kanske till och med att jag har sagt eller skrivit det någon gång. I så fall har jag haft fel. Har du väl lärt hunden en sak så sitter det – förutsatt att du är någorlunda konsekvent och inte ”tränat hunden till olydnad”. Vad grundar jag detta på – jo, då och då får jag tillbaka hundar jag tränat tidigare, inte för att det blivit något fel utan kanske för att träna någon ny grej. Som pointern jag fick för några dagar sedan och nu ska få ett antal fågelsituationer.  Det tar inte många minuter innan de här hundarna uppför sig precis som de aldrig varit härifrån. Det jag lärde dem för ett bra tag sedan fungerar precis lika bra…

 Långlina och stress
Fågelsituationer lär det bli många med mina träningsgäster framöver och två saker tycker jag är lika dåliga – långlina och stress i fågelsituationer. Det här med långlina måste ligga i den norska kulturen? Har jag norska gäster här är det nog 98 % av dem som kommer med långlina i handen eller frågar om de ska ta med den. Sällan ser jag en långlina hos svenska gäster…

 Med stress menar jag att många har så fruktansvärt bråttom fram till hunden som står för att omedelbart de kommer fram låta hunden resa fågel. Varför denna stress? Visst är det vackert med en hund i stramt stånd, passa på och njut av det en stund så kanske du dessutom får en hund som står stadigare och kanske också en hund med mindre tomstånd…

 

En kommentar till “Nio dagar kvar…”

  1. Paul W skriver:

    .. å nu är det 3 dagar kvar…

    Bra, då åker Astron med i packningen också.

Lämna en kommentar