Anders Hallgren – Jag lyfter på hatten för dig!

28042014-NAL_0286Jodå, ni har kommit till rätt hemsida. Det är jag, Anders Landin, som skriver… Funderade lite på om rubriken till detta inlägg skulle vara ”när ni får oväntat besök”, för oväntat är bara förnamnet. Som många av er minns så har jag skrivit ett eller ett par ”elaka” inlägg om hur jag ser på Anders Hallgrens texter i bland annat Hundsport (i fortsättningen gör jag det lätt för mig och skriver bara AH). AH kom, några år efter mitt inlägg, med en kommentar på sidan till det jag skrev. Förklaringen att det tog några år var helt enkelt att AH inte är någon flitig internetanvändare och tills relativt nyligen inte har haft tillgång till internet – lite ovanligt men onekligen ganska avspänt… Nåväl, hur som helst så kom det till min stora förvåning ett mejl till mig från AH där han förklarade sig villig att komma hit till mig och diskutera de punkter jag tagit upp och där vi uppenbarligen var oense.

 Det är bara att lyfta på hatten för en man som tar tjuren vid hornen och åker åtskilliga mil för att komma hit till mig och diskutera och redovisa vad han står för. Det är många från den mjuka skolan som jag bjudit hit men AH är den första och enda som ”vågat sig hit”.

En väldigt trevlig dag
Det är bara att konstatera att det blev en både mycket trevlig och intressant dag och att jag snabbt kunde konstatera att AH är en mycket sympatisk bekantskap.  Tveklöst har vi också en hel del gemensamt, bortsett då från att vi båda är veteraner (ett annat ord för gamla gubbar). Vi kunde snart konstatera att AH inte har jobbat med stående fågelhundar och hade egentligen väldigt lite insikt i de krav vi måste ställa på dessa och hur de används i jakten. Bland annat att det inte är fråga om att bara kunna förhindra att hundarna jagar hare och annat vilt utan att de i nästa ögonblick, när viltet är påskjutet och kanske skadat, ska göra tvärt om – jaga viltet, ta det och kanske avliva det. Det är ju detta som gör det problematiskt. Under dagen fick jag tillfälle att visa en del av vad en stående hund ska göra och vad det går ut på med hjälp av mina vänner kaninerna…

Utan tvekan har AH nu en klart bättre uppfattning om vad det är för krav som måste ställas på våra raser och till skillnad från många ”tonåringar som kan allt” och som kommenterat på sidan tidigare så hävdade inte AH att det här går att fixa med mjuka metoder – men att han kommer att fundera på en lösning är ingen som helst tvekan om – och det ser jag fram mot! Hade jag någon gång läst i AH:s texter om en liten reservation för det här med våra raser och att han faktiskt inte hade någon egentlig erfarenhet av dessa hade mitt ”elaka inlägg” på hemsidan blivit mjukare…

Problemhundar är Anders Hallgrens grej
Det är ju som de flesta säkert vet just problemhundar, eller kanske rättare sagt symtomen till varför de blivit problemhundar som AH har jobbat med under hela sitt liv. Att han har djupa kunskaper om detta är det ingen tvekan om och ett och annat intressant tog jag till mig av detta i dag. Nu ser jag knappast några understimulerade hundar, eller hundar som får för lite motion bland de som kommer hit på kurs med stående hundar. Snarare får jag försöka hejda några som vill lägga spår och träna vatten i stort sett varje dag med sina hundar…

Överhettade, stressade hundar
Ja, något övertända hundar ser jag en del, och den där hunden som överreagerar så snart den ser en hare eller en fågel har vi alla fågelhundsvänner sett och här hade AH ett par intressanta förslag till enkla lösningar. Och nej – nu får ni fortsätta att vara nyfikna. Om detta tänker jag inte berätta nu. Vill ni veta mer så får ni plöja igenom AH:s böcker… Varför inte berätta nu och här – jo, för att jag som alltid vill prova först. Fungerar det och fungerar det bra, eller har det kanske några negativa effekter. Jana som triggar igång lite väl mycket när jag tar bössan och hon inser att det är kaninjakt som gäller är en given försökskanin. Jag har också en hund, ev. två på årets kurser som jag skulle vilja testa på – få se om ägarna ställer upp…

Fortsättning följer
AH kommer som sagt att fundera vidare på om och hur man kanske skulle kunna träna våra hundar på ett mjukare sätt. Han kommer också att diskutera problemet med några av sina kollegor som visat intresse. Min förhoppning, så också AH:s förhoppning är att vi kan få till en uppföljning på den här dagen och då med några olydiga hundar med så vi har något att leka med…

Tack för besöket Anders Hallgren – du imponerade i dag, hoppas vi ses igen!

28042014-NAL_0300

16 kommentarer till “Anders Hallgren – Jag lyfter på hatten för dig!”

 1. Karina Hansson skriver:

  Strongt gjort av Anders Hallgren. Ska verkligen bli intressant att höra fortsättningen.

 2. Casimir skriver:

  Hej Anders,
  Kul och spännande men jag tycker att du är fåordig i din information. Jag kan förstå att du vill testa men jag tycker samtidigt att du kan bjuda på lite mer info.
  Ciao
  Casimir

 3. Ett inlägg som man blir glad av! Jag önskar fler vänliga möten mellan folk från olika hundfilosofi-läger där bägge parter vill lyssna och lära av den andre! Tänk om världspolitiken ändå såg ut så…

 4. Mikael Larsson skriver:

  Hej Anders det är jätte roligt att AH kommer ner och våga stå för sina åsikter och lyssnar på dina, det måste vara en stor man som står för sitt.
  Hoppas ni har det bra. :)  

 5. Ulrika Berge skriver:

  Hatten av för er båda, och att ni har haft en öppen diskussion och ett trevligt möte!

 6. anders skriver:

  Casimir – jag skulle kunna skriva några sidor men det är vår och min allra mest hektiska period med kurser på helgerna, privatlektioner på vardagarna och mejlsvarande på kvällarna. Det gör dig bara gott att vara lite nyfiken….

  Ha en fin vår och sommar!

 7. Casimir skriver:

  Tror du det Anders…Jag är osäker…

 8. Jeppe Stridh skriver:

  Hej!
  Jag håller med Ulrika Berge:
  HATTEN AV FÖR ER BÅDA!!!
  Hälsningar
  Jeppe

 9. Marina Svensson skriver:

  Åh ni fantastiska herrar, hatten av för er båda! Så härligt att man kan se varandras likheter o olikheter och vara överens ändå. Härligt att du vill testa Anders L, ska bli spännande o se vad det leder till!
  Marina 

 10. Elin skriver:

  Jag håller till fullo med – hatten av för er båda!
  Härligt att se att ni är ödmjuka för varandras filosofier. Möts man med öppna sinnen finner man ofta något gemensamt- vilket ni visat prov på!
  Mvh Elin 

 11. Christian H skriver:

  Respekt till er båda!

 12. Marcus Janby skriver:

  Rigtig spændende indlæg. Måske er de to modpoler inden for hundetræning slet ikke så uenige, som man skulle tro. Jeg er helt enig med Hallgren i, at vi bør fokusere på problemet med understimulerede hunde. Det ser man desværre af og til.

 13. anders skriver:

  Hej Marcus
  Ursäkta sent godkännande av din kommentar men jag har legat uppe i norr på jakt och fiske några veckor…

 14. Helene Bollner skriver:

  Väldigt positivt att läsa, det är den här sortens kommunikation jag absolut föredrar framför spott och spe: ödmjukt, prestigelöst, ömsesidigt, förståelse och att välja att testa synen genom andras glasögon. Det gör att ”förtroendekapitalet” för erfarna ”hundmänniskor” ögonblickligen hamnar på plus.

  Energigivande.

  Mvh Helene

 15. Ewa Jonsson skriver:

  Så vansinigt roligt att det var att läsa detta!! det är ett bra tag sen jag var in o kolla. Anders hallgren har åldrast sen jag träffade han på teatern i Luleå , då som hungrig 14 -15 åring, många av han böcker har faktikt vrit bra att läsa, naturligt vis har du mer kunskap då det gäller stående fågel hundar o arbets sätt A-L. Helt klart 2 Stora hundmäniskor möttes på din veranda- Kram Anders vi syns då jag har en Ny valp!!

 16. Lene Engdahl skriver:

  Skulle gjerne ha vært en flue på veggen i dette møtet. En ide for dere å dra rundt på turne sammen? To av de største innenfor hundeverden har mye å tilføre hverandre så vel som oss andre dødelige av uendelig mengder med kunnskap og erfaring. Selv lærte jeg å bruke ”kastelenke” på min første hund, en stri airedaleterrier, for å lære ham innkalling, tips i Anders’ bok, ”Hunden i Fokus 2” som var min bibel da jeg var 12 (og er det fortsatt, både nr 1 og 2).

Lämna en kommentar