Midsommar och snart bara ett par månader kvar tills ripjakten…

20062014-NAL_1189Sommar och sol vecka efter vecka och fullt upp med hundar på privatlektioner och kurser, då orkar jag bara inte lägga tid på hemsidan, men nu är det dags.  Facebook är lättare, där blir det ofta små inlägg – mest om hund så klart. Följ mig gärna där.  En del diskussioner på Facebook blandar jag mig också in i. Det är en enda grupp jag skriver i, när det gäller hundar,  och det är gruppen ”Tuppen och Lillemor´s debattside om fuglehunder”. En grupp med högt i tak och ofta intressanta diskussioner med en hel del kunnigt folk som medlemmar. Välkomna att gå med i gruppen! Jag gillar ju att kalla en spade för en spade, komma med kritik och till och med använda ovårdat språk ibland så en del grupper håller jag mig ifrån.

Njut av årstiden
Efter den suveräna vinter som var, då hundarna kunde jobba på fälten ända fram till mitten av april, kändes det onekligen trist då det var stopp för att ha lösa hundar i markerna. Nu när jag inte har valp eller unghund är det också svårt att hitta motivation för träning – hundarna kan det som är nödvändigt. Nåväl lite apportering för att roa dem och motion blir det så klart. Visst ja, med Hulda har jag jobbat lite.  Förra säsongen var hon inte glad i att hämta sjöfågel så det tog jag tag i nu. Genom att utnyttja både godbitar och hennes lust att kampa gick det ganska lätt att få henne att hämta både knipa, ejder och gås…

Men det finns ju faktiskt annat än hundjobb och jakt, det gäller att njuta av den tid som är. Vår och försommar går det faktiskt att göra ingenting, bara njuta av en vacker natur. Gillar man sedan att fiska, fotografera eller vad man nu kan ha för andra intresse så springer tiden iväg alltför fort.

Sommarträning
För alla som vill njuta av jakten och inte under hösten gå omkring och vara förbannade på en hund som kör upp och jagar efter ripflockarna med skall är det nog klokt att lägga på ett kol i lydnadsträningen. Se till att åtminstone ett enda kommando STANNA (eller SITT) fungerar så kommer jakten att bli betydligt trevligare. Det är nu det ska göras, om ni inte redan gjort det,  inte i samband med fåglarna… Apportering är också ett måste på jakten, det finns som bekant hur många sätt som helst att variera detta. Gör rätt och hundarna tycket det är kul och du slipper lämna fågel efter dig i markerna till hösten.

Lydnad är färskvara?
Det är populärt att säga att lydnad är färskvara men hur är det egentligen med det. Den som någon gång har haft en riktigt genomtränad hund på över tre år tror jag inte håller med. Är lydnaden genomjobbad så inte behöver man träna lydnad inte…

Kurser i fågelträning har jag inte, men däremot träning av fågelsituationer och fältarbete…
Kanske har jag någon gång skrivit att jag erbjuder fågelträning – men nog låter det lite tokigt. Det är ju inte att träna fåglar jag erbjuder. Detta sköter jag själv, alltså ser till att ge dem flygträning så de är i god form tills det är dags att ta emot gäster för träning av fågelsituationer.

Träning av fågelsituationer före jakten
Ni som är intresserade av att komma hit och träna på fågelsituationer ber jag att höra av er med ett mejl. Pm på Facebook om just detta vill jag helst inte ha, det är lättare för mig med mejl!

Före jakten kommer jag att ha några möjligheter till träning med fokus på just fågelsituationer. Träningen kommer att vara här hemma på små gräsmarker och i skogsdungar, där fåglarna snabbt försvinner utom synhåll för hunden efter en situation eller en stöt.  Träningen passar för hundar med lite erfarenhet av fågel och där stoppet kanske inte är hundraprocentigt. För de här hundarna vill jag inte ha stora fält där risken för eftergångar är större. En lång eftergång där hunden kanske till och med belönar sig själv och tar fågel vill vi definitivt undvika…

Träning från september och framåt
Gissar att de allra flesta, liksom jag, åker norrut för jakt i slutet av augusti och en eller ett par veckor in i september. Men efter 15 september finns det möjlighet för träning och puts på sök och reviering på stora fina rapphönsmarker, bra inför höstens fältprov.  Några dagar är inte spikade ännu men hör av dig med ett mejl om du är intresserad. Tanken är att ha max 6 personer med per träningstillfälle. Eventuellt kommer jag att ha någon träning där vi först kör någon timmes träning på stopp, därefter träning här hemma på fågelsituationer för att sedan avsluta på fälten.
För att vara med på fältträning ska hundarna ha ett acceptabelt stopp. För er som vill ut på fälten med olydiga hundar finns det säkert träningsställen som accepterar detta – jag gör det inte. Vill ni förstöra hundarna så gör det gärna men inte hos mig…

Så snart jag lagt fast träningsdagar hör jag av mig till de som mejlat och anmält intresse. På träningsdagarna före jakten tar jag mig friheten att prioritera valpköpare, kursdeltagare och facebookvänner. Övriga kommer med i mån av plats.

Voljärer kaninhägn, och andra hägn
En rejält stor voljär står snart klar för att ta emot rapphönsen. Tror till och med att den ska passa för lite apporteringsträning med realistiska störningar… Jobbigt var det men bra blir det…

 Kaninhägnet är suveränt, för att testa om stoppkommandot fungerar och visa kursdeltagarna att lydnaden kanske inte är riktigt så bra som de tror. Men likväl funderar jag på att sluta med kaninhägnet. Det är en hel del jobb med det och för mina egna hundar och för de träningshundar jag har behöver jag inget kaninhägn. För en tid sedan fick jag dessutom reda på att det inte är tillåtet med lösa hundar i ett kaninhägn och att enbart gå med dem i koppel där inne känns inte som någon hit… I och för sig så har vi på senare tid jobbat mer och mer med hundarna lösa utanför hägnet och även det har gett en del.  Får fundera över vintern så får vi se vad som händer med kaninerna till nästa säsong.

 Ett mindre hägn med möjlighet att träna på fågelsituationer står högt på önskelistan. Suveränt för unghundar och en trygghet för förarna när hunden ska släppas för fågel för första gången. Får jag bara övertalat kroppen att börja jobba med ett sådant hägn så kommer det att bli av…

Anders Hallgren och mjuk träning
Många hör av sig och frågar vad som händer och så här är det. Anders har hört av sig igen och ville gärna komma hit ännu en gång för att diskutera en fortsättning. Jättetrevligt så klart, men för min del så kändes det här med enbart diskussioner som inte riktigt meningsfullt. Jag efterlyste lite tankar och kanske ett preliminärt program hur vi (Anders H) hade tänkt jobba och så också köra lite praktiskt jobb med hundar när han kom hit. Anders H var ännu inte redo för detta men han kommer att dra ihop en grupp med hundar, vorsteh i försa hand, och jobba lite tillsammans med en vän och kollega. Jag och säkert många med mig ser fram mot detta och så snart jag för höra något så kommer jag så klart att skriva om det här på sidan. Fortfarande imponerad av Anders H som verkligen vill göra ett försök!!! Jo – jag erbjöd att skaffa fram hundar för gruppen som Anders H ska jobba med. Få se om han hör av sig och vill ha hjälp med detta.

 Till sist, En riktigt trevlig midsommar åt er alla!!!

 

 

Lämna en kommentar