I våra tankar

Vi glömmer dem aldrig

Ett hundliv är kort, alldeles för kort. Tiden går fort när man har roligt brukar man säga och med en riktigt bra hund har man mycket roligt och väldigt många fina stunder.
Dessvärre kommer vi alla, tidigare än vi vill, till den stund när åldern tar ut sin rätt och gamlingarna inte längre orkar följa med på jakt. Förhoppningsvis får de under ytterligare några år leva ett välförtjänt stilla pensionärsliv och helt enkelt göra som de vill. Visst är det något speciellt att gå en stilla promenad med gamlingar? Några ord behövs inte, de läser sin husse eller matte och skapar en känsla av samhörighet som är svår att beskriva för dem som inte upplevt det.
Den dagen de går vidare till hundarnas himmel, där det är jakt året om och fåglarna aldrig tar slut, är självklart en av de riktigt tunga dagarna i livet för oss. Ingen annan hund kan så klart ersätta den som gått bort.
I vårt minne finns de alltid kvar och några av de som betytt mest för både mig och vår uppfödning av vorsteh skriver jag lite om här.

SJCh Landinarnas Dagny, S54833/2000

Landinarnas Dagny
Landinarnas Dagny.

Genom att fyra gånger stå som vinnare på riksprovet  och dessutom som vinnare på fullbruksprov kan Dagny tveklöst räknas som en av Sveriges bästa vorsteh genom tiderna. En värdig avslutning på Dagnys provkarriär gjorde vi på Riksprovet 2010 då hon 10 år gammal vann riksprovet på Skog!

Dagny var en mjuk, extremt lättdresserad tik med en ”motor” som väl räcker till för att hålla både fart och vidd även under fågelfattiga dagar. Utmärkt jaktlust och mentalitet som höll Dagny kvar bland de bästa under många år. De första två åren var hon visserligen en mycket självständig dam. Markerna ville inte räcka till, och att husse inte var med bekymrade henne inte. Tids nog kom hon på att det faktiskt var betydligt trevligare när vi jagade tillsammans och så har det sedan fortsatt.

Dagny blev jaktchampion vid två års ålder och gick lika bra på alla fältslag. Hon har tolv förstapris i elitklass.

Att fyra gånger tillsammans med Dagny få stå som vinnare av riksprovets elitklass lär jag aldrig glömma. Särskilt inte då det har varit på fjäll och i skog där vi mött många av Sveriges bästa hundar på sina hemmamarker. Även på  fält har hon också placerat sig bland de främsta på riksprov.

Många av Dagnys valpar har gjort bra ifrån sig på jaktprov och utställningar, inte minst vår Jana som har fått mycket av sin mors egenskaper. Dagny blev 13 år gammal.

Landinarnas Dagny
Landinarnas Dagny.

 

SJCh SUCh Landinarnas Cissi, S28550/2000

Landinarnas Cissi

Cissi var en trevlig, tidigt utvecklad och formbar tik, med jakt och arbetslust klart över det vanliga. Lite skärpa finns i Cissi och hon var något hårdare och tuffare än sin syster Dagny.

Cissi blev, som vår Albin, jaktchampion vid två och ett halvt års ålder. Att Cissi klarade ett förstapris på fullbruksprov kom inte som någon överraskning. Cissi har gått till pris på alla fältslag – fält, fjäll och skog.

Förutom förstapriset på fullbruksprovet, där hon kom på andra plats slagen av Dagny, är kanske riksprovsvinsten i unghundsklass, skog 2001, den merit jag sätter främst för Cissi.

2001 blev Cissi utsedd till bästa strävhårstik och 2013 tillelades hon SKK:s bruksavelspris.  Många av Cissis avkommor har gjort bra ifrån sig på både jaktprov och utställningar.

Cissi blev 12 år och sista promenaden med Cissi tvingades jag ta hösten 2012

 

SJCh SUCh Landinarnas Kickan, S67564/2006

Landinarnas Kickan
Landinarnas Kickan.

Kickan var lättdresserad som få, duktig på att finna fågel och skötte dem på ett utmärkt sätt.

Farten på fält var rejäl och med sig i bagaget har hon dessutom fått en naturlig reviering. Kanske är hon den av mina hundar som var mest lik min favorit, Landinarnas Albin. Kickan var något mjukare och en mer försynt dam än övriga hundar, men som vanligt gäller det bara att rätta träningen efter den individ man jobbar med – och visst är det roligt med en hund där man inte behöver ta till storsläggan för att få sin vilja igenom.

Kickan blev Jaktchampion vid tre års ålder, efter tre starter i elitklass. Kickan visade att hon har Dagnys blod i ådrorna då hon placerade sig som tvåa på riksprovet på skog 2010 med en åtta i fältbetyg. På samma prov stod Dagny som vinnare…

Kickan fick flytta till hundarnas himmel alldeles för tidigt, hon omkom under ett eftersök (påkörd) hösten 2012.

Landinarnas Albin

SJCh SUCh Landinarnas Albin, S18317/96

Albin var mjuk och extremt lättdresserad och formbar hund med ett utsökt temperament. Arbetslust, fart och reviering utöver det vanliga och en lugn och fin kompis i familjen. Han har visade under många år att han hävdar sig bland de bästa hundarna på alla fältslag.

Redan vid två och ett halvt års ålder blev Albin jaktchampion. Han startades på nio prov med sju förstapris och två andrapris som resultat. 1997 blev han utsedd till bästa strävhårshane.

Meriter för Albin som jag sätter främst är så klart när han vann riksprovet på Öland år 2000 och vinsten på fullbruksprovet i Skåne samma år. Det var också kul när han slog de brittiska hundarna, och dessutom vid två tillfällen, på Västsvenskas match.

Albin har åtta förstapris i Ekl och har använts i avel, förutom i Sverige, även i Danmark och Norge.

I augusti 2010, några månader innan han skulle ha blivit femton år, tvingades jag med tunga steg ta den sista promenaden med honom. Det är en stor förmån att ha fått så många år tillsammans med en hund som Albin!

SJCh SUCh Kassandra ”Ila”, S62350/92

SJCh SUCh Kassandra

SJCh SUCh Kassandra.

Kassandra, vår stamtik, tilldelades SKK:s bruksavelspris. Hon visade sig tidigt vara en mycket samarbetsvillig och formbar hund med enorm arbetslust. Kassandra hade till och med hösten 1997 startats på tolv jaktprov i elitklass, sex 1:a pris, fyra 2:a pris, ett Eff och ett Eg. Priserna erövrades på såväl fält som fjäll och skogsprov.
Kassandra lämnade mycket bra valpar och blev utsedd till bästa strävhår, 1997. I sina kullar lämnade hon tre riksprovsvinnare (två i Ekl och en i Ukl) sju jaktchampions och fem utställningschampions. Fyra av hennes valpar har gått till 1:a pris på fullbruksprov, två av dem har vunnit, övriga belade andraplatsen på proven.
Kassandra jagar sedan våren 2005 i hundarnas himmel.

SJCh SUCh Landinarnas Aron, S18315/96

SJCh SUCh Landinarnas Aron

SJCh SUCh Landinarnas Aron.

Aron, bror till Albin, var en kraftfull kämpe och härlig hund. Något mer hårdför än Albin och med ett något livligare temperament. När det gäller jakt och jaktprov var hundarna relativt jämbördiga. Aron blev jaktchampion vid tre och ett halvt års ålder. Aron kom på andra plats, 1:a pris med 249 poäng, vid fullbruksprovet i Skåne november 2000. Sedan våren 2006 söker Aron i andra jaktmarker.