Valpträff och lite om injagning i skog

Mikke och Landinarnas Nick "Bamse"

Mikke och Landinarnas Nick "Bamse"

Sista valpträffen för N–kullen är avklarad, tyvärr med få deltagare men desto mer fågel för dem som var här. Trevliga hundar och trevliga duktiga hundförare som fick  prova på både fågelsituationer här hemma och ute i markerna på stora stubbåkrar. En eloge till förarna som lagt ned ett jättebra jobb och hade ett helt Ok stopp på sina hundar i fågelsituationerna. Mikke från Östersund får ett extra plus i kanten som ställt upp på varje valpträff trots den långa resvägen – men att nu ha en hund som fungerar som den ska i fågelsituationer hoppas jag har varit värt mödan!

Vårträning
Det är långt till våren ännu men som vanligt kommer alla valpköpare, både nya och gamla, att erbjudas möjlighet att få följa med på vårträning i Skåne.

Injagning på skog
Från och till under säsongen har jag träffat på hundar som inte står för fågel och tveklöst har de flesta av dessa haft sina första fågelkontakter i skogen. En stående hund står för fågel så är det bara. Visst finns det ett och annat undantag men det är nog få. Men så här brukar det gå till. Valpen/unghunden står en stund för fågel, smyger sakta framåt tills fågel ger sig iväg och då är det så klart kul att jaga efter. Helt normalt och trevligt att se – förutsatt att vi ser det och kan lägga in ett stoppkommando när vovven springer efter fågel. Det är så klart detta som är problemet i skogen. Ser vi inte hunden utan detta händer några gånger lär sig snart hunden att det är skitkul att smyga på fåglarna, resa dem och jaga en stund.

Med andra ord – att offra några kronor på ett par dagars träning på rapphöns under kontrollerade former eller att jaga in unghundarna på fjället är en bra investering för de kommande åren med hunden. Ja jag vet – i år har det inte varit lätt att jaga in dem på ripa…

En kommentar till “Valpträff och lite om injagning i skog”

  1. Dan Edlund skriver:

    Tack för en givande dag. Fina bilder.

Lämna en kommentar