Landskamp

Ännu en intensivhelg har genomförts, det var Thomas Ellefsen och Violet Andersen från Norge som samlat unghundar från en kull efter deras egen Aron. Uppfödare till kullen är Sven Erik Rud och mor till valparna är Tupplurens Pippi. Kort och gott var det en kanonhelg med suveräna förare och suveräna hundar. Hundarna hade riktigt bra motor och var dessutom lätta att jobba med!  Blir korthåren bättre och bättre? Att förarna blir bättre är ingen tvekan om.

Kullen har varit här en gång tidigare och sedan är det är Violet som ställt upp och kört träningskvällar med valpköparna på precis samma sätt som jag rekommenderar. Resultatet var imponerande, inte minst att se förstagångshundägare ha riktigt bra kontakt med och full koll på sina hundar i alla tänkbara situationer. Detta är hundägare som med gott samvete kan starta på prov, kommer att starta på prov och kommer att gå till pris.

Att få fler förare till proven är ju precis vad SVK i Sverige vill och jag får gång efter gång belägg för att bra utbildning och bra omhändertagande av uppfödare är en av nycklarna till detta, kanske den viktigaste.  Förutsättning är så klart att blivande eller nya hundägare hittar till både seriösa uppfödare och till information om utbildningsmöjligheter, träningstillfälle på fält och fågel mm. Men vad gör SVK? Jo – tar bort länkarna på sin hemsida till den information som finns om detta på nätet. Om jag räknat rätt så har SVK hitintills tjänat ett par tusen kronor på detta, om man nu kan kalla det för tjänat, förlusten är säkert betydligt större om man nu ser lite längre än till kronor och ören…

Landskamp skrev jag som rubrik, inte var det någon stor landskamp inte men som avslutning på helgen körde vi givetvis Landinarnas obligatoriska apporteringstävling. Det var ett gäng norska korthår mot en Svensk liten pointer. Nåja för att inte protesterna från norrmännen ska bli för högljudda så måste erkännas att den lilla pointern är född i Norge – men med en Svensk far… Hur det gick? Hmmm… norrmännen är otroligt duktiga jägare och hundfolk men några mästare på apportering är det inte så Britta hade inga större problem den här gången.  Bästa Norska hund blev Thomas med sin rutinerade Aron och förstaplatsen för unghundarna delades mellan Åse med Ike och Odd med Lexi. Snyggt jobbat!

Lämna en kommentar