Nu såg det riktigt bra ut…

Jag måste erkänna att jag inte hade alltför höga förväntningar inför andra valpträffen med Herrskapets münsterkull. Att hundarna var bra såg jag på första träffen men förarna hade då lite svårt att inse att det var jakthundar, med jakthundars drifter, de hade att jobba med. Hundar med en ordentlig jaktlust kräver ganska tuffa tag för att förstå vad som gäller vid ett stoppkommando. Alltför många gånger har jag sett att de som inte redan i valpåldern gör klart vem som bestämmer i flocken har små utsikter att göra det senare.

Det var inte så många här på andra träffen med de som var här visade den rätta viljan och hade också jobbat med sina hundar och gjort det bra! Det tog inte lång stund innan alla förde sina hundar utan koppel trots rejäla störningar. Förarna såg också till att tala om för de valpar som behövde det vad ett stoppkommando betyder och vid testen i kaninhägnet fungerade också stoppet fullt acceptabelt. Bra jobbat med era valpar!

Fågelsituationer
Vid nästa träff är det fågelsituationer som gäller. Ni som var här kan nu med gott samvete låta era hundar komma för fågel. För er som inte var här och ändå vill komma nästa gång gäller att stoppkommandot ska fungera om ni ska kunna släppa era hundar. Om inte är det kanske inte så meningsfullt att komma hit!   Det är fågelsituationer som gäller och jag har inga möjligheter att gå tillbaka och ägna dagen åt lydnadsträning. Visst – man kan använda lina på hunden men i de marker jag har är det mer eller mindre hopplöst att springa omkring och leta fågel med en hund i lina och att släppa en hund med lina på sig är inget jag rekommenderar. Mer än en hund har fastnat med lina med skador som följd. Ja men man kan koppla när hunden står hör jag någon säga – visst, men hur sannolikt är det att en unghund står för sina först fåglar utan att stöta dem? En eftergång med släpande lina är ingen större hit…

Och glöm nu inte inför den fortsatta träningen inför nästa träff att det är berömmet när det lyckas som är det viktigaste!!!

Joni Viitanen
Vännen Joni har jag skrivit om tidigare, under ett par dagar har han varit här på besök för trevligt umgänge, hundsnack och någon timmes gemensam träning. Utnyttja folk är jag bra på så givetvis passade jag också på att låta Joni visa en del moment på valpträffen vilket jag är övertygad om uppskattades av dem som var här. För er som inte vet vem Joni är så titta in på hans hemsida http://www.stulander.se/

Nästa anhalt för Joni blir mässan i Fäviken där han ska visa hur mycket trevligare jakten kan bli med lydiga jakthundar…

Bilderna ni kan se är det Torun som bjuder på.

2 kommentarer till “Nu såg det riktigt bra ut…”

  1. anki lindberg skriver:

    Tack för en lärorik och trevlig träningsdag. Nu har vi åkt norrut med goda intentioner att fortsätta på den rätta vägen d.v.s. STANNA i tid och otid mest i tid förstås. Ser fram emot att träna på fågel i September. Mvh Anki

  2. Petter Kihlgård skriver:

    Hej Anders! Jag var inte med på den första valpträffen men gud vad tur att jag var med på denna! Vi fick lära oss väldigt mycket nyttigt, men stoppet hade jag ALDRIG fått till på egen hand. Har en helt ny tro på vad jag kan lyckas med tillsammans med Dolly idag. Tack igen och vi ses i höst!

Lämna en kommentar