Olika raser och statistik

Fjällvittran´s Urax

De senaste dagarna har jag haft flera olika raser på besök och som alltid är det lika intressant att se likheter och olikheter mellan individer och raser. Var och en kräver sitt sätt att jobba även om det är mer skillnaden mellan individerna än mellan raserna som avgör vilket sätt som ger det bästa resultatet.  

En hund som måste få ett litet hedersomnämnande är unghunden Fjällvittran’s Urax. Ett korthår som jag tror har alla förutsättningar att bli den där hunden som man vill ha med sig på fjället även en dag då det är långt mellan kullarna. Urax var en klart positiv bekantskap, koncentrerad, full av arbetslust och som sagt en jaktlust som bör räcka till på fjället. Men Urax vara ingen mjukis och med den jaktlusten han har kräver det sin man, eller kvinna för att tygla honom. Men som jag brukar säga det är svårare att köra en Ferrari än en Nissan Micra, men å andra sidan vem vill inte hellre ha en Ferrari… Urax förare hade gjort ett suveränt jobb med träningen så här långt så alla förutsättningar finns att det ska bli en hund vi får se skörda framgångar på proven framöver.

Statistik
Apropå olika raser, min vän Thomas Ellefsen från Norge har delat med sig av en intressant statistik. Ni hittar den i en kommentar under mitt inlägg lite längre ned på sidan ”mer om den bästa jakthunden”.  Läs och begrunda och tänk på att i Norge går alla raser på samma prov och med samma förutsättningar.

Terje Berntsen med sin setter hade inga problem med kaninerna...

En kommentar till “Olika raser och statistik”

  1. Anna Pettersson skriver:

    Tack Anders för en otroligt lärorik dag.

Lämna en kommentar