Apportering och vattenlek med Astrid

Ganska lugnt på hundfronten och ett underbart sommarväder har gett både tid och lust för att jobba lite extra med Astrid. En mysig korthårstik, Stina, var här ett par dagar för träning och då Stina visade sig vara ett riktigt vattendjur passade jag på att låta henne visa Astrid hur trevligt man kan ha det i sjön…

Träning denna vecka 20 minuter, total träningstid på sex veckor 49 minuter.
Det är apportering och då hålla bära jag lagt ned den mesta tiden på och som sagt lite vattenvana. Med tanke på små valptänder och snart tandömsning och med det kanske lite öm i munnen tillverkade jag en liten mjuk rulle av en läderbit och använde som apport. Tre dagar med några korta korta pass per dag tog det innan Astrid höll apporten i munnen riktigt bra. Måste erkänna att jag var överraskad över hur snabbt och lätt det gick. Ok – det är mycket kvar, men nu är jag i det läget att när jag leker lite med apport och apportsök och hon skulle släppa apporten kan ta fram det lilla mjuka nejkommandot och lägga in apporten i munnen på henne och förvänta mig att hon behåller den där till något annat sägs…

Mjukt och hårt nej…
Finns det olika nejkommando? Visst är det så – Det mjuka nejkommandot kanske kan liknas vid det nej jag använde när barnen var små och de tog en kaka till trots att det var tillsagt att det fick vara slut på kakätandet. Det hårda nejkommandot är det som man kanske tar till när man kommer på barnen med att stoppa in valpen i torktumlaren för att låta den åka karusell – nej, jag lovar, det har inte hänt här i huset…

Vad ska vi fortsätta med nu?
Nja, inte så mycket inte. Dels kommer jag att ha fullt upp med andra hundar under helgen och så även under nästa vecka. Det känns också som om Astrid behöver en period där hon får göra precis vad hon vill med så små störningar från mig som det bara går, alltså bara vara hund och springa omkring och njuta av livet… Men nu är det inte utan att man börjar vänta på att hon ska växta till sig. Att hon är en utsökt trevlig och lättjobbad liten pointervalp vet jag vid det här laget. Men en pointer ska ju kunna springa också och det med fart och stil – vad Astrid har att bjuda på här det återstår att se… Sedan har vi ju också det allra roligaste kvar, fågelsituationerna! Det blir nog precis lagom att låta henne bekanta sig med rapphönsen i mitten på augusti – gissa om jag väntar? Det är vi nog många med små valpar som gör…

Jag har anmält mig till en hundkurs…
Innan jakten har jag en enda ledig helg och vad gör jag då, jo jag har tänkt mig att gå på hundkurs – jag hör hur många frågar sig om gubben är riktigt klok och själv börjar jag tvivla om inte något har gått snett… Men kurs ska jag gå, var, varför och vad jag fått lära mig kommer det säkert en rapport om så småningom här på sidan. Men riktigt jäkla skönt ska det bli att bara vara kursdeltagare för en gångs skull… Kanske någon ska hänga med, det finns säkert någon plats kvar…

4 kommentarer till “Apportering och vattenlek med Astrid”

 1. Robert skriver:

  HEi Anders, supre bilder som alltids..
  Moro å se hvor langt du har kommet med apporten. Jeg ligger nok dessverre et stykke bak deg nå :(.
  Men vi får jobbe lugnt og rolig fremover så skal vi nok få det til snart håper jeg.. Hun elsker apportbukken og henter frossen rype…men vi er fortsatt ikke helt enige om HVEM som eier den rypa……
  Skal jobbe videre med mer krav til sitt og innkalling nå i neste periode…og vissla…
  Ha en riktig så fin uke…
  mvh
  Robert

 2. Robert skriver:

  Astrid er som et ”spitting Image ” av sin mor på bildene… !!!!

 3. Ylva Tidvall skriver:

  Hej Anders!

  Vilka fina bilder! Och tack för två superbra dagar! Vi lärde oss massor, inte minst jag. Nu jobbar vi vidare med lydnadsapporteringen- det är ungefär vad lilla Stina orkar i den tryckande värmen vi har här på Gotland.
  Ha det gott!
  /Ylva

 4. Åse skriver:

  Hej Anders,

  Som alltid kul att läsa om ditt arbete med Astrid (och allt annat oxå för den delen!)
  Jag tränar på med min lille och apporteringen går bra när inte Russell är med… Hålla, bära träningen får du visa mig nästa gång vi ses!

  Ha det bra!
  /Åse

Lämna en kommentar