Rapphönsjakt över pointer och om Queen på prov…

En inställd fjälljakt gav tid över och med kort varsel ringde jag till Amir på Långtora och frågade om jag fick komma upp och träna/jaga några dagar. Ett tveklöst välkommen hit blev svaret. Kände att Queen behövde lite ensamtid med mig så det blev bara en hund med i bilen denna gång.

Som vanligt känner man sig välkommen hos Amir och jag hann inte mer än komma dit innan Amir erbjöd mig att jaga rapphöns över Pointern Axa som han har för träning. Att jaga rapphöns över en pointer tillhör onekligen livets höjdpunkter och att jaga över Axa motsvarade högt ställda förväntningar.  Axa gick helt suveränt med rejäl vidd och med den täta reviering som är ett måste under rapphönsjakten.  Att lydnaden var på topp och att hon vände klockrent i slagen var så klart en bonus, inga kovändningar här inte… Det bästa sparar jag till sist – fågeltagningarna och avancen! Det var jag som höll i bössan och Axas precisering av fåglarna och en förstklassigt anpassad avance gjorde livet lätt för en skytt!

Queen på prov
När jag kom till Amir på onsdag kväll fick jag också reda på att det skulle vara ett fältprov där på fredagen. Skit att man inte visste det… Nåväl Amir är som han är, han skulle starta två hundar på provet men erbjöd mig på direkten att dra en av sina till förmån för Queen. Så prov blev det och med Lisa Danielsson som domare.

Queen hade uppenbarligen tagit till sig lite av erfarenheterna på rapphönsjakten och den träning jag försökt ge henne på fasanlöporna. Hon gick riktigt hyfsat under provet med flera fina situationer och belönades med en åtta på fält och tio apport… Att Lisa Danielsson tillhör de där domarna som är på hugget i fågelsituationerna och snabbt är på plats och ger ok för att resa fågel underlättade helt klart. Det var inte helt lätta fåglar vi hade att tampas med…

Grattis måste jag också säga till övriga pristagare på provet och kanske särskilt till Helena Thulin vars trevliga korthårstik gick till ett förstapris!

Ett skogsprov har Queen också hunnit med, som jag inte rapporterat om tidigare tror jag. Platsen var Älvdalen och Ulf Aronsson dömde. Ett par gammeltjädrar hördes lätta i ett av Queens släpp men det var också de enda fåglar hon hade chans på den dagen. Men med Ulf som domare och skogsjägare från mellansvenska i provgruppen blev det en riktigt trevligt dag i skogen trots att vi såg mer björnskit än fågel… Sökmässigt gick lilla Queen helt ok under hela dagen och fick fyror rakt igenom på egenskaperna. Men vad hjälper det när hon inte fick till en situation, men som sagt en fin dag var det.

Fasanlöpor
Tror jag skrivit tidigare om Queens problem med stötar, inte minst på fasaner. Hon har fattat stånd någon sekund, gått efter på löpan, kanske i ett försök att trycka fast fasanerna, och självklart har hon inte klarat upp det utan fasanerna har tagit till vingarna. Alternativ har hon stått direkt på löpan och stått kvar. När man väl kommit fram har fasanen sprungit iväg någon kilometer eller så…  Efter en del jobb där jag inte försökt hejda henne utan jobbat som jag rekommenderar i min bok när jag skriver om stötar och tjuvresningar verkar det som om hon nu hittat en gyllene medelväg. Åtminstone har vi haft fler lyckade situationer än stötar. Få se om hon, när fasanjakten kommit igång, kan fatta det här med att släppa löporna, gå förbi i vind och trycka fast dem… Nåväl, det lär väl ta något år eller två till om hon nu någonsin lär sig den konsten… Ett litet problem här – jag har alldeles för få tillfällen till fasanjakt…

Amir igen
Jag är glad över att ha Amir till vän, inte många är så generösa. Stort Tack till Amir och Jessicka (som höll mig mätt och glad) och också till Amirs bror (som jag så klart glömt namnet på) och övriga som jobbar på gården!

Har ni en unghund som ni vill ha mycket fågel för eller kanske haft dåligt med fågel på fjället i år så kan jag varmt rekommendera ett besök hos Amir på Långtora för träning eller jakt. Fasanjakterna i oktober lär ingen bli missnöjd med…

Lämna en kommentar