Bäst resultat och lättast med de unga och oförstörda…

28042011-DSC_2368Några kurser kommer det att bli nästa år också och information om vad som kommer lägger jag traditionsenligt ut på hemsidan strax efter 12-slaget på nyårsafton. Några anmälningar tar jag inte emot innan dess.

Hösten har varit härlig på många sätt. Jakten har jag skrivit om tidigare men jag har faktiskt jobbat en del mellan också – och det har gått väldigt bra i år. Kanske har jag haft extra duktiga kursdeltagare och träningsgäster… Sedan en tid har det droppat in mejl, meddelanden och bilder från glada hundägare som lyckats på jakt och prov. Tack till er alla som hört av sig!

Om jag ser till de hundar under säsongen jag fått hit som unga och oförstörda av allsköns flumkurser, långlinor, uppflogsburar och allt vad man nu kan hitta på har resultatet varit fantastiskt. Efter tre fyra timmars privatlektioner med ca tre veckors mellanrum eller tre heldagar (för långväga gäster) har väldigt många haft en fullt jaktbar hund. En del av dessa har jag också fällt fågel för som avslutning på träningen – lika kul för både förarna som för mig tror jag…
Visst måste förarna fortsätta jobbet när de kommer hem och låta hundarna få erfarenhet och rutin på de fältslag där de kommer att jaga, men när väl grundstenarna är lagda på rätt sätt är allt så väldigt mycket lättare…

Självklart finns undantag, några behöver längre tid.  Extra jobbiga hundar kommer alltid att finnas så också förare som behöver lite längre tid för att komma till insikt. Men som sagt, väldigt många har det gått extremt bra för…

Sista utvägen…
Ibland känns det dock som en del ser mig som sista chansen. Efter ett antal kurser på olika håll och med olika mer eller mindre flummiga filosofier kommer de hit med en jaktgalen hund på två tre år och tror att jag på någon timme eller två ska kunna göra underverk… Visst, mycket går att rätta till men lätt är det inte och ibland är det för sent, åtminstone för ägarna. Lite trist är det och jag hoppas den här delen av gäster minskar tills nästa säsong och att fler inser vikten av att börja på rätt sätt och i rätt tid.

Nytt om Anders Hallgrens jobb med stående fågelhundar…
Det har egentligen inte hänt så mycket och för ett par veckor sedan fick jag mejl från Anders där han berättade att valpträning kommer att starta under våren och utvärdering när hundarna blir året…
Ja – jag hade nog inte väntat mig att det skulle gå fort att knäcka nöten med mjuka metoder för stående hundar och frågan är om jag någonsin kommer att få uppleva det. Allra minst att se en instruktör, med enbart mjuka metoder, ta sig an den där vanliga gruppen man ser som står där med ett gäng jaktsugna ettåringar i kopplet. Hur som helst är det imponerande att Anders Hallgren tar sig an uppgiften och jag ser fram mot att vara med på ett hörn…

 

2 kommentarer till “Bäst resultat och lättast med de unga och oförstörda…”

  1. Karl-Oskar Lund skriver:

    Intressant läsning som vanligt på din sida och glädjande att du fortsätter med kurser! Själv har jag aldrig haft en pekhund utan att gå någon kurs för dig, en bra tradition som jag gärna fortsätter med ett antal hundar till!:-) Fasen, jag kanske t o m begriper det där med ledarskap till slut? Jag har aldrig förstått vitsen med och på vilket sätt en hundägare blir hjälpt av att höra ”Du måste arbeta med ditt ledarskap” och liknande när jycken äter upp apportvilt eller drar efter hare bortom horisonten… Nåväl är man en enkel jägare från Småland får man gneta på efter bästa förmåga och inte förstå allt!;-)

  2. anders skriver:

    Tack för vänliga ord Karl-Oskar!

Lämna en kommentar