Apportering

Men visst är allt jobbigare på vintern...

Apportering har skrivit om tidigare men när jag än en gång har läst igenom alla kommentarer om ”våra misstag” måste jag skriva några rader till om apportering. I några kommentarer kan vi läsa om att förarna korrigerat för hårt under apportering och därmed fått rejäla bakslag. Kanske kan det vara så och en sak är säker – att öka hårdheten i korrigering under apportträningen gör inte att man kommer snabbare framåt. Apportering kan fresta hårt på tålamodet och många, inte minst jag själv, har mer än en gång förlorat fattningen och tagit i åt helsike för mycket. Ok – det är så klart inte alls bra men som jag ser det är det, åtminstone om vi bara ser till resultatet, inga problem – förutsatt att tajmingen är under full kontroll med korrigering och beröm precis i rätt tid!

Av alla de hundar som kommer hit där apporteringen misslyckats är det nog så att det är den där ack så svåra tajmingen som brister och inte att någon tagit i för hårt. Men självklart – tar man i för hårt och dessutom i fel ögonblick – ja då har man åtskilliga veckors merarbete framför sig med att återställa förtroendet hos sin hund.

Lämna en kommentar