En pudel är vad jag föreslår…

På SVKs hemsida kan man läsa att klubben i fortsättningen tänker ta betalt för att från sin sida länka till oss uppfödare, eller som det står ”medlemmar med hundrelaterad verksamhet”. Att döma av väldigt många mejl jag läst är vi väldigt många uppfödare som känner oss både besvikna och förvånade över detta steg från klubben. Inte skulle någon uppfödare komma på tanken att ta betalt för länkar till SVK inte.

Snålheten bedrar visheten
Jag är helt övertygad om att de kontakter och den PR vi medlemmar skapar till klubben genom våra hemsidor och personliga kontakter med hundägare är viktig för klubben.  Det är ju också så att på många uppfödarsidor finns massor med trevlig läsning och nyttiga tips både för gamla och nya hundägare. Det normala och kloka vore väl att uppmuntra de som lägger ned jobb på sina hemsidor till gagn för inte minst nyblivna hundägare.

Nej, den ekonominisse i styrelsen som kommit med detta förslag låter nog snålheten bedra visheten – visst kanske det blir en kortsiktig vinst men nog känns det för mig som det på längre sikt kommer att bli en förlust för klubben.

Vi känsla
Vi känsla är något man brukar eftersträva inom företag och detta borde i ännu högre grad eftersträvas inom en klubb. Ett sådant här beslut ökar i avståndet mellan klubben och medlemmarna och lite mer fingertoppskänsla från styrelsen hade varit på sin plats.

Min egen benägenhet att göra någon PR för klubben har definitivt fått en rejäl knäck. Är nästa steg att ta betalt för annonsering av våra valpkullar och det finns säker mer som klubben kan tjäna pengar på om man nu vill sköta den som ett vinstgivande företag och inte som en klubb…

Min rekommendation till styrelsen är att här göra en pudel och dra tillbaka ett dåligt beslut. Men för det krävs så klart att man är klok som en pudel – kan vi alla hoppas på det?

Med hälsning

Anders L

Som hoppas att alla mejl jag fått vidarebordras till styrelsen liksom jag kommer att mejla detta inlägg till styrelsen.

9 kommentarer till “En pudel är vad jag föreslår…”

 1. Casimir Wrede skriver:

  Hej Anders och alla andra KLOKA,
  Kan bara hålla med om att förslget där SVK skall ta betalt för länkning är årets mest KORKADE förslag.
  Glad Påsk
  Ciao
  Casimir

 2. Lennart Gullberg skriver:

  Hej Anders
  Jag håller med dig till 100% och har själv skivet ett brev till
  Vorstehklubbens styrelse och påpekat mitt missnöje med förslaget.
  Jag hoppas att alla som har kennel eller annan versamhet och är medlemmar i Vorstehklubben skriver till klubben och protesterar mot förslaget. En stilla undran är om dom tänker ta betalt av lokalavdelingarna, SKK, jägareföbundet m.fl

 3. Hej Anders!
  Tack för att Du orkar… min ”sista knäck” vad det gäller SVK´s agerande, gjorde att jag inte orkat skriva på min egen hemsida – ännu. Men det kommer. Så fort jag ids.
  1) Gällande ersättning av UKL mot s.k anlagstest är jag motståndare! Jag undrar hur många av SVK´s medlemmar som sett alla prov i Tyskland -och med ”prov” menar jag VGP! VJP är ingen merit – bara anlagstest. HZP har tre moment som räknas som prov – resten är även det anlagstest. HZP gäller som: godkänd för avel, vilket de flesta (procentuellt sett) av uppfödare tycker räcker för TIKAR! Visst, ett fåtal hanhundar stannar även där – men får näppeligen inga parningar
  det är VGP som gäller. Detta motsvarar ungefär vårt fullbruksprov, tyskarna har t.ex. ett till rävmoment! Min Münsterländer Bobby hade en far: JCH Buller, som var den första ”utländska” hund (obs fr. Danmark) att gå till 1:a pris VGP i Tyskland.
  Kanske vore det ”bättre” om SVK inte gick en ”omväg” om Danmark….som
  i sin tur gjort sitt program efter rasernas hemland: Tyskland!

  Förhoppningsvis har några svenskar jagat med sina hundar i Tyskland, eller haft tyskar på jakt i Sverige…Jag börjar tvivla på det! Om hundarna inte har klarat VGP eller har massa andra prov jämförbart med jaktförbundsprov, får de nämligen inte ens släppa sina hundar någonstans i Tyskland. Flera stora tyska uppfödare (av Strävhår och Münster) som nota bene är själva jägare, har börjat ifrågasätta skallet…..de menar att det används på VJP (unghundsanlagstest) och sedan inte i praktiskt jakt! Ordföranden i Tyskland – Kleine Münsterländer – uppmanar folk att använda sig av för jakten specialiserade hundar på tyskarnas alltmer stora plåga: vildsvin! Alltså:
  INTE Münsterländer!

  2) Så detta med länkar….och SVK… SKK vände sig till oss för åtskilliga år sedan och bad oss samla ihop så många KlM som möjligt – Hundsport skulle göra ett specialnummer för den rasen. På den tiden fanns inga s.k. privata kurser. SVK´s styrelse lät meddela att klubben inte tillät oss att dra ihop en träff för ”bara” Münster…alltså fick vi bjuda in bl.a. Anders Braide med strävhår, Göran Pettersson med korthår samt jag fick tag på ungersk Wizla – för att ens få anordna detta.
  Utländska domare/instruktörer samt Göran Pettersson ställde upp – vi hade bl.a. fältträning på fågel och SKK fick sitt nummer med special Kleine Münsterländer.(Fotograf var den välkända Åsa Lindholm).

  Vi har genom åren anordnat ett flertal särskilda prov – både bruksgrenar samt även fältprov med kostnader – bl.a. inköp av otaliga rapphöns samt fasaner ( vi har flera ornitologer, som bor runt våra fält, varför vi fått ha ”skafferi” för alla rovfåglar. Övriga kommentarer överflödiga, eller hur?) Pengarna för detta? Till SVK – förstås!
  Vi kommer att ta bort vår länk till SVK ! Då vi sysslade med avel, arbetade vi aktivt för att få valpköpare att bli medlemmar i SVK…
  Tack för oss!
  Vi har skickat in email och reaktioner till den lokalavdelnings styrelse (som SVK för övrigt ”tvingat” oss att tillhöra – vi har tre km till mellansvenska, och är aldrig åt Stockholmshållet, och försökt få tillhöra mellansvenska i många år – jag har ej orkat kontakta SKK om detta – tror nämligen ej SVK har rätt styra upp detta, då utländska medlemmar kan tillhöra alla lokalområden.)

  Så m.a.o. Tack för oss! Så småningom ids jag nog skriva på egen hemsida….
  MVH
  Åsa o Joel (Münstergården)

 4. Casimir Wrede skriver:

  Hej, Ännu har ingen från HS/SVK svarat på mitt mail ang. 250:- för en länk, och ingen annan för den delen heller förutom du Anders, och en styrelsekollega i Östra som tycker som vi. Kommer förmodligen inte att vara så många heller som svarar då det är få som vågar sticka ut hakan. Har just nu varit inne på SVKs hemsida och kunde finna två kennlar, en för korthår och en för strävhår som har accepterat 250:-
  det är ju fantastiskt!!

  Vad som slår mig är att HS har missat ännu en stor ”inkomstkälla” med ”hundrelaterad verksamhet.” Det är under rubriken KÖPA/SÄLJA EN HUND med efterkommande underrubriker: Att Välja Valp, Parningar som Uppfyller SVKs Avelsmål och sist men inte minst Annonstorget. Oj oj oj vad mycket pengar SVK kan tjäna på detta. Å andra sidan med sådana beslut som detta med 250:- för en länk så kommer säkert det andra som ett brev på posten.

  Tänk om klubben kunde jobba mer intensivt med hemsida, utskick, mässor m.m. för att om möjligt fånga upp de ca 2.500 hundägare av SVKs raser som inte är med i klubben, då skulle man kunna börja snacka ekonomisk vinning. ca 2.500 fler hundägare som betalar 375:- i medlemsavgift/år innebär 2.500 x 375:- = 937.500:- Ja, ni läste rätt, knappt en miljon!!
  För att göra det lite enklare för SVK, låt säga att vi kan få in 1000 hundägare = 375.000 SEK. Lite drygt vad Svensk Vorsteh kostar. Har ni tänkt på att vår tidning är förmodligen den absolut dyraste ”helårsprenumeration” som ni någonsin kommer att köpa, dock endast 4nr/år!! vilket innebär att medlemsavgiften för er är 375:-/år för vilket man får 4nr!! till en kostnad av 93:75/nr för er. Garttis!!!
  Vad månde blifva??

  Ciao Casimir

 5. Helena Thulin skriver:

  Måste också lämna en kommentar. Håller fullständigt med dig Anders L!
  Hälsningar Helena Thulin

 6. anders skriver:

  Ja nu har jag sett att det finns ett par uppfödare som uppenbart tycker det är helt Ok att betala för något som med självklarhet borde vara gratis, få se hur många det blir som tycker detta är ok. Tänker så fort tiden räcker att erbjuda de uppfödare som inte vill betala till SVK att ha sin länk på vår hemsida – vi har ju faktiskt ganska så många besökare och jag har aldrig sett andra uppfödare som konkurrenter utan snarare som kollegor… Att hjälpas åt är något som för vår hobby framåt!
  / Anders L

 7. Anette skriver:

  Tycker precis som många andra att detta är trist, tråkigt och beklagligt, att vår styrelse inte sätter större värde på all den PR, av våra stående fågelhundar av kontinental ras, som SVK får genom det arbete som så många medlemmar gör med sina sidor. Jag är glad Anders att du erbjuder kennlar att lägga upp sig på din länksida. Jag har bra koll på adresserna till våra kennlar som föder upp korthår, men alla de sidor som var för strävhår, münster och viszla har jag sämre kunskap om. Kanske hittar jag dom igen nu!!!!
  Själv tillhör jag den kategorin av människor som gillar att se på vackra jaktbilder och genom dessa längta efter härliga tider när det inte är säsong. I min värld är det alla dessa, så njutbara bilder från alla olika kennlar, som vi rekommenderar våra valpköpare att gå in och titta på. Framförallt för de som skaffar sin första vorsteh, bara för att de ska få en varierad bild av rasens användningsområden, lite varierade tankar och tips om dressyr och träning och dessutom, inse hur mycket roligt som väntar dom!!! Nu finns det ingen anledning för mig att rekommendera våra valpköpare att hitta något intressant på SVK:s hemsida. Kunde inte heller göra annat än att kommentera detta i min dagbok också. Intressant och se om det verkligen är så illa, att få törs sticka ut hakan som Casimir skrev i ett inlägg, och kritisera det som skett. Har någonstans i bakhuvudet, att i en av våra Vorstetidningar från 2009 eller möjligtvis 2008, vår dåvarande ordförande skrev att det var viktigt att föreningen skulle präglas av en känsla av att det är högt i tak i klubben. Spännande och se hur sant det är? 
  Har också sett att wwww.gruvris.nu, snyggt jobbat, också gjort i ordning en länksida och det är ett arbete som jag själv tänker sätta igång med på vår sida, så att folk som är vill veta mer om våra raser hittar olika kennlar för alla våra raser inom SVK… För som sagt, vi som sysslar med en tämligen liten ras i hundsverige måste bara vara kollegor. Det är det enda vi i långa loppet vinner på!
   
  Må så gott.
  Anette
  http://www.ganjo.se

 8. Helen Walsh skriver:

  Hej,
  Det här med kostnad för länkning av uppfödare på SVK hemsida är helt befängt. Hur har dom tänkt??? När det kommer nya intressenter av våra raser på våra aktiviteter eller de hör av sig och undrar vilka kennlar man kan vända sig till, så har vi alltid hänvisat till SVK hemsida. Jag har absolut ingen koll på vad alla uppfödarer av alla raserna heter…Vad SVK gör här är att försvåra för oss som vill föra rasen framåt med nya aktiva medlemmar, då jag tror att ett fåtal kennlar kommer att betala avgiften. kennelägarna är SVK främsta medlemdsvärvare, och här biter man den hand som föder en…smart….
  Jag skulle vilja veta motiveringen till denna avgift..om det nu finns någon.

  Glad Påsk
  Helen

 9. Erik skriver:

  Hej Anders!

  Att vi har en klubb tycker jag är skitbra. Jag tycker också att vorstehklubben (lokal avdelning småland östergötland) har hjälpt mig bra med info och anmälningar inför prov etc. Kanon jobb!

  Jag blir dock en smula tveksam till det beslutet som styrelsen tagit, att ta betalt av uppfödare för att få en länk till sin hemsida. Jag är inte uppfödare, har inte ens en vorsteh för tillfället, så eg borde jag väl skita i vilket men jag skulle nog vilja dra iväg en liten kommentar ändå.

  Om vi nu skulle leka med tanken att vorstehklubben skulle vara ett faktiskt företag som ska bringa fram en god vinst varje år. Hur kan man då fatta ett beslut att belasta en del av sina främsta inbringare av ”inkomster” med avgifter? Uppfödarna är ju den främsta anledningarna till att vi har medlemmar, eller? Jag vet inte hur det funkar på andra företag men de som på ngt sätt bidrar till goodwill eller faktiska inkomster i den branschen jag jobbar, antingen betalas en skälig summa för detta eller bjuds på en rejäl måltid då och då. Dessa ”+ poler” skall hållas om ryggen och vårdas på bästa sätt.

  Att företag som telefonoperatörer, bredbandleverantörer, elleverantörer mfl kan ta ut onödiga avgifter som känns som ett svagt men ändå kännbart hugg i ryggen, är att vi är beroende av dem för att kunna leva en normal dag. Jag tycker nog inte att vorstehklubben kan anse sig ligga i denna kategorin, om de nu skulle vara ett företag och inte en klubb. Varför inte gå hela vägen och ta 25:- spänn för provprogrammet och 30:- spänn om dagen i parkering när vi medlemmar går på proven? Det är ju ett utmärkt sätt att öka vinsten!?

  Att alla med vorsteh någon gång fått praktisera det gamla slagdänge konceptet ”bita ihop och börja om igen” är jag ganska säker på. Jag tror nog det är dags att damma av det konceptet och praktisera det en gång till. Att börja om kanske är lite väl starkt, men, att bita ihop och TÄNKA OM kan ju inte vara för mkt begärt. Om det dessutom görs lite snabbt och smidigt så har nog de flesta glömt det här snart, även om nu uppfödarna fått sig en örfil som tack för hjälpen.

  Och till sist, anledningen att jag hamnade på vorstehlkubbens hemsida första gången var att en god vän rekommenderade mig att ta kontakt med Anders Landin. Tydligen skulle han ett träningskoncept som skulle passa mig bra. Så var ju fallet och efter en genomläsning av de gamla nedladdningsbara träningstipsen blev jag mer och mer intresserad av vorsteh. Därefter tog jag kontakt med klubben, via hemsidan, för ett medlemskap.

  Man tackar.

  /Erik

Lämna en kommentar