Snabba hundar snabba harar

Alla har vi olika sätt att föra hund på...

Självklart syftar rubriken på vårträning i Skåne. Mina egna hundar fick starta upp med ett par fina dagar på fälten hos Lasse i Åhus. Britta, Kickan och Landinarnas Maggan (som gästar mig några veckor) hade fullt upp med att försöka hålla det tempo som Lasses pointer visade. Maggan – en valp efter Cissi och Gusten, alltså samma kombination som Kickan, imponerade med ett sök och en fart helt klart av toppklass. Om bara Maggans husse prioriterar ned karriär och familj till förmån för Maggan kommer hon att gå långt…

N–kullen
Efter Åhus bar det iväg till Stefan Nilsson där ett gäng förhoppningsfulla förare hade samlats för ett par dagars fältträning. En blandning av hundar i olika åldrar inklusive fyra unghundar från N–kullen.

Trevligt nog kunde jag konstatera att hundarna sprang som de skulle på fälten och att jaktlusten var Ok.  Så också skallet kunde vi notera när hararna visade sig. En del av hundarna hade erfarenhet från både fält och fågel och visst märktes detta. N–kullen är hundar med fart som vill ta för sig av marken och det är ju så man vill ha det – åtminstone jag. Men visst, det är svårare att köra en formel ett än en Nissan Micra men betydligt roligare…

 Nåja, allt var precis som vanligt, en del hade hyfsat koll på sitt stoppkommando både för hare och fågel och en och annan har en del att träna på… Att grundträningen på valpträffarna hade gjort gott kunde man inte ta miste på. Förarna själva tyckte kanske att deras hundar var olydiga men jämfört med vad jag brukar få se så var det inte så tokigt. Den där känslan när man haft ett par eftergångar och fått jobba lite på sitt stannakommando och så plötsligt faller allt på plats var det mer än en förare som fick uppleva – bra jobbat.

God stämning och god mat
Att stämningen under dagen var bra tackar vi Stefan för som med sedvanligt gott humör delade ut ris och ros till förarna.  Jag är övertygad om att många av förarna tog till sig Stefans råd om hur hunden ska föras på de Skånska fälten. Att sedan efter en heldag ute i markerna få sätta sig till bords och njuta av Annas mat var som vanligt en höjdare. Stort tack för en fin vårträning!

Bilden
Måste nog ge en förklaring till bilden av Lasse bärande sin Nixon. Så här var det: Nixon stod stramt, Lasse gick fram och gav resningskommando. Nixon tvekade lite varvid jag som stod några meter bakom inte kunde hålla mig (precis som vanligt alltså…) utan skrek åt Lasse att han skulle springa fram och resa själv. Lasse tvekade en aning men sprang sedan framåt – bra, man ska göra som jag säger.  Grejen var bara att framför Lasse och Nixon, som jag inte sett, var ett brett och djupt vattenfyllt dike, med en eländig vass som extra bonus… Nåväl Nixon fick fågel på vingarna och var lugn i flog och Lasse som nog var nöjd med jobbet var vänlig nog att bära sin hund samma väg tillbaka över vatten och vass…

 

2 kommentarer till “Snabba hundar snabba harar”

 1. Mikke Abramsson skriver:

  Ett mycket trevligt och givande arrangemang! Vikten av lydnad blev tydlig som aldrig förr, minst sagt. Helgen för min del kan sammanfattas med frustration och uppgivenhet under lördagen, till nytt hopp och glädje under söndagen.
  Tack Anders, Stefan och Anna (ni får högsta betyg i gästfrihet)!

 2. Emeli Mårdenius skriver:

  Vilken helg! Alltid lika trevligt att komma till Stefan och Anna!
  Det var kul att få se unghundarna springa på fältet. Man riktigt såg hur jaktlusten vaknade till! För fasaner och harar fanns det ju gott om… Lärorikt för både hundar och förare… =)
  Tack Anders, för att jag och Doris fick följa med!

Lämna en kommentar