De röda blir fler och fler…

Engelska settrar ser jag ofta men den sista tiden har de irländska settrarna dominerat. Allra roligast är det  när jag får små valpar på träning. Och en liten valp var precis vad jag hade i dag. En Irländsk setter av bästa norska linjer och trevlig var den! Duktig var den också, ungefär som jag vill ha mina egna hundar vid tremånaders ålder.

Apropå valpar, jag skrev här nedan om stressade hundar och här gäller det att redan i valpåldern se vad man har för hund. Hundar är ju som vi människor, en del är som tjuren Ferdinand och en del far redan som små som skållade råttor och vill hinna med så mycket som möjligt. Med en sådan valp gäller det att ta det lugnt och försöka se vad som triggar upp den, vara försiktig och ta det med ro. Det är bra att träna valpen men man kan också träna för mycket och det är nog sämre än något. Som jag säger i filmen ”Dygnet har 24 timmar låt valpen vara valp minst tjugotre av de timmarna”

Trög avance
En setter med trög avance har jag också haft i dag. Att jag ser många hundar med trög avance är inte så konstigt när jag ser en annons från en ”hundskola”. Där ser man på en bild en människa med visselpipa i munnen och en hund i kort koppel bakom en uppflygande duva, förmodligen från en ”stöckbur.” Går det till som det brukar kommer en signal samtidigt med ett ryck i kopplet när fågel flyger. Det vill banne mig till att man har vinden på rätt håll när man jobbar på det sättet så nära fågel. Har man låtit hunden stå för duvan i buren – ja då har man alla chanser att på kort tid få en riktigt trög avance. För vi har väl kommit överens om att fågelvittring ska vara positivt för hunden…

Hur det gick med settern som var här? Jodå det kommer att gå bra, när jag fick föra hunden var det inte så svårt att få den att resa fågel, om än långsamt och försiktigt. Men med några fåglar till och med rätt agerande från husse ska det inte ta mer än en vecka innan den reser fågel fullt acceptabelt.

En kommentar till “De röda blir fler och fler…”

  1. Steinar skriver:

    Hei igjen Anders!

    Takk for gårsdagen og en utrolig fin trening. Lærte mye nyttig for fremtiden,som gjelder begge hundene. Fint bilde også,helt riktig som du skriver vedrørende kort kobbel duvor og støkkmaskiner. Jeg skal jobbe godt med begge hundene frem til jeg kommer neste gang.

    Hilsen: Steinar

Lämna en kommentar