SVK Östra bjöd på överraskningar…

Ett positivt och enormt träningsvilligt gäng från SVK Östra har stått ut med mina som vanligt höga krav på förare och hundar under ett par dagar. Vanligtvis tar det ett par tre timmar innan grundlydnaden sitter och vi kan jobba med hundarna okopplade.  Nu var det fixat på en halvtimme! En aning överraskande och det blev till att snabbt kasta om i programmet… Flera av förarna hade tidigare varit på kurs hos Amir Zand i Enköping som alldeles uppenbart gjort ett bra jobb. Tack för det Amir!
Var femte år kanske jag ser en sådan hundförare…
De allra flesta i gruppen jobbade fint med sina hundar redan från början och bättre och bättre blev det för samtliga förare under helgen. Men helgens stora överraskning var nog likväl Tess. Enda tjejen i gruppen, vilket är ganska ovanligt,  tjejerna brukar dominera på kurserna.  Men vilken tjej det var! Tess, med sin första stående fågelhund, hade aldrig varit på kurs tidigare men gjorde precis allt rätt från allra första början. Fulltständig lydnad i alla läge, inklusive ett stopp i kaninhägnet väl i klass med mina egna hundar – och det var inte jaktlust som saknades hos hunden… Det är var bara två ”problem” med Tess. Det fanns väldigt väldigt lite som jag,  kunde tipsa henne om när det gällde att komma vidare. Problem nummer två – hon hade ett korthår i stället för ett strävhår från mig… Grattis Tess hoppas du startar på riksprovet och visar vad du och  Fjällvittrans Måra går för!
Ibland blir man extra glad
Att se en förare som Tess, en nybörjare, som dessutom säger sig aldrig ha gått på någon kurs gjorde mig onekligen både lite tvivlande och en aning förbryllad.  När jag då, frågvis som jag är, försöker få reda på hur hon lärt sig jobba som hon gjorde och hon bara konstaterar att hon läst min bok och sett valpfilmen och gjort som jag gjorde på filmen är det väl inte så konstigt att man blir lite glad, eller rättare sagt jäkligt glad!!!
Lovsång till Sigrid…
Nej, jag ska inte ge mig in på att skriva text till nästa års melodifestival. Men som hjälpinstruktör denna helg hade jag förmånen att ännu en gång få hit Sigrid Agenäs. Många instruktörer har jag sett och haft hjälp av under åren och Sigrid tillhör helt klart en av de främsta. Tack Sigrid för ett kanonjobb! Jag är ganska säker på att alla i gruppen som var här håller med.
Ni som vill ha lite hjälp av Sigrid eller kanske boka plats på någon av hennes kurser på Gotland hittar kontaktuppgifter på min länksida. Sigrid har kurser i lydnad, apportering och ordnar fältträning på fina marker.
Hedersomnämnande
Egentligen skulle alla ha ett hedersomnämnande efter helgen men både Sigrid och jag enades till slut om att Jim Vejby med sitt korthår Fjällspirans Solo var den som hade gjort det bästa utvecklingsjobbet under helgen. Jim var en erfaren förare men så rutinerad  att han lyssnade på vart endaste ett av våra råd till förbättring, tog till sig de råd han fick direkt, provade med sin hund och gjorde allt rätt – och resultaten blev det.
Imponerande av Dan…
Nej, Dan får inget hedersomnämnande – det var inte lätt att få ordning på Dan… Münstern han hade var en trevlig bekantskap och lydnaden var hyfsad från början, men en hund med rejäl jaktlust och hårviltsintresse är inte lätt att få stopp på med en kanin skuttande framför nosen.  Det är för oss instruktörer vare sig kul eller lätt att försöka förklara och visa hur viktigt det är med en korrigering av rätt styrka, i rätt tid och dessutom tajma med beröm i rätt tid. Det är inte heller lätt för alla förare att ta till sig all information och samtidigt hålla koll på en jaktgalen hund… Dan fick stå ut med många verbala korrigeringar – men Dan bet ihop och stod ut och på andra dagen satt äntligen allt som det skulle! Bra jobbat Dan!
När jag har kurs blir det inte mycket tid för fotografering och inte orkar jag lägga ut så många bilder heller – men några blev det, håll till godo!
Till sist – Jätte jätte tack till er alla som var här!

4 kommentarer till “SVK Östra bjöd på överraskningar…”

 1. Casimir Wrede skriver:

  Hej, Som aktivitets- och utbildningsanvsarig i Östra blir jag onekligen väldigt glad dels över ditt mail, Anders, direkt till mig men också sjävklart vad du skriver om på hemsidan om våra medlemmars framgång på din kurs denna helg. Inte minst är det glädjande att Tess som kom med på kursen pga ett återbud i 11:e timmen, lyckades så bra i alla avseenden och inte minst genom att smickra dig med att hon läst din bok och sett dina filmer och därefter hanterat sin hund på ett korrekt sätt. Roligt att ni alla hade en toppen helg.
  Ciao
  Casimir

 2. Jim Vejby skriver:

  En veckaända hos Ander och Sigrid lämnar ingen oberörd.

  Jag var så fysiskt trött att jag på min bilresa hem genom det vackra svenska landskapet valde att ge vika för de tunga ögonlocken. Efter ca timme i bilen svängde jag av och lätt locken falla igen. Nöjd och belåten.
  En tanke går till Amir på Långtora som gett mig värdefulla grunder. Det insåg jag nu när jag var i händerna på Anders.

  Vad var det som var så bra hos Anders och Sigrid?

  Jag uppskattade många saker men främst två saker. 1/ Sigrids uppsmygande och ge små tipps under träningen. Har du funderat på….Du kan åxå göra….Pröva….Vad vill du uppnå….
  2/ Anders vilja att det skall bli bra för HUNDARNA och att han använder sina hundar för att visa moment.

  Ibland önskade jag att det var lite tydligare mellan momenten
  VISA INSTRUERA ÖVA PRÖVA. Jag tror flera då skulle komma till sin rätt. Inte hundarna utan förarna. 😉

  Anders har en härlig anläggning och kursverksamhet som skapar förutsättningar för många att få ordning på sig själv i sitt förhållande till sin hund. Tack för det.

  Inspirerande att träffa så många hundägare och få höra historier om upplevelser från deras liv med hundar mm.

  Dan, du visade vad begreppet ”Tålamod” betyder i praktiken. Det var många känslor och du gav uttryck för dem på ett sätt som jag lärde mig av. Hoppas vi ses igen med våra hundar.

  Britt-Marie Törfalk, jag är stolt när jag presenterar FJÄLLSPIRANS SOLO.

  Hälsningar
  jim

 3. Horst Paulmann skriver:

  Efter 2 dagars kurs hos Anders Landin och Sigrid är man mentalt helt slut men det är värt varenda sekund, jag har varit på hundkurs tidigare men dom står sig slätt i jämförelse vad jag har upplevt under dessa 2 dagar. Det var ömsom vin ömsom vatten men ack så nyttig nu fick jag pedagogisk vägledning och praktiska råd som ger mig förutsättningar att komma vidare.
  Ett stort tack till hela gänget och till Ander, Sigrid och framförallt till Cristine som stog för dom lekamliga fröjder med hemlagad mat och tårtan av yppersta kvalitet .
  Vi ses på fjället Horst och Smilla

 4. Tomas Rådkvist skriver:

  Jag måste instämma med de övriga kursdeltagarna – båda jag och Riff var slutkörda på vägen hem efter två intensiva dagar. Som nybörjare som fågelhundägare kan jag bara rekommendera alla andra i samma sits att gå en kurs hos Anders. Inte bara för hans (och Sigrids) praktiska och användbara råd utan också för de värdefulla tips som man får av de andra mer erfarna deltagarna på kursen.

  Att kursen dessutom hålls i en fantastiskt inspirerande miljö, att maten var av mycket hög klass och att de andra deltagarna var så trevliga gör ju inte saken sämre direkt.

  Tack till alla inblandade för en mycket bra helg!

  /Tomas

Lämna en kommentar