Träningstips och om att rekommendera valpkullar…

För att känna sig någorlunda säker när man står där och ska skicka ut hunden på ett elitvatten krävs träning. Just nu är det helt perfekta förhållande för att träna ”vatten”. Leta fram ett vatten, gärna med några små öar och vassruggar och kör igång. Helt klart är det lättare att springa ut på isen och korrigera om det skulle behövas än att simma ut… Växla mellan att skicka rakt ut mot den vassrugge där apporten ligger och med att skicka mitt emellan mellan ett par vassruggar eller öar, stoppa hunden och skicka vänster eller höger till apporten.  

Queen
Körde elitvatten med Queen i dag och som vanligt kunde jag konstatera att jag gått lite för snabbt fram. Ok, hon fixar hem apporten men dirigeringen är inte tillräckligt genomarbetad ännu. Det är dags att backa bandet och köra mängdträning på linjetag under lite enklare förhållanden. Det gäller ju att behålla glädjen i apportjobbet.

Några fågelsituationer fick det också bli en sådan här strålande vinterdag. Hönsen trycker dåligt men några situationer blev det och en riktigt härlig tjuvresning fick jag också vara med om – och det ser jag definitivt inte som någon större nackdel för en liten valp som ska lära sig att fågeljobb är det bästa som finns.

Astrid
Intensiteten i söket ökar för varje dag och nu börjar jag tro på att det inte ska bli några större problem med att få den reviering jag vill ha på en pointer… Problemet är bara att jag inte har några fält där det finns chans att finna fågel så här års. Någon som har några bra fält och vill ha lite sällskap på träningen och kanske några goda råd så blir jag glad för ett mejl :-)

Kan du rekommendera en bra valpkull?
Åtminstone en gång i vecka får jag frågan om jag kan rekommendera någon bra kull. Detta är en fråga jag helst vill slippa – det finns de som är bättre skickade än mig att svara på detta. Jag har helt enkelt dålig koll på vad det är för kullar på gång och vilka linjer och meriter som finns bakom kullarna.  Detta har våra avelsråd betydligt bättre kunskap om än vad jag har.

Visst – vi har några gamla stadiga uppfödare som år efter år tagit fram bra kullar och dessa kan jag givetvis med gott samvete hänvisa till. Vad jag själv tittar på om jag ska välja en kull, och vad jag kan rekommendera,  är att föräldrarna har meriter på alla fältslagen. Skog, fjäll och fält eller åtminstone ett par av fältslagen. Har de meriter enbart på ett fältslag vill jag att det ska vara skog eller fjäll… Jo, jag vet har de lämnat avkommor där många gått till pris på olika fältslag är det så klart helt suveränt.

Vad jag inte rekommenderar
Hundar som jag med säkerhet vet har dresserats med ström avråder jag ifrån. Hundar som inte kan dresseras utan ström borde inte användas i avel. Jodå – jag vet att det är förbjudet och jag vet också att det säljs mängder med el-halsband och att de knappas köps för att hängas som prydnad på väggen.  Jag får också ett och annat mejl där mejlskrivaren har sett el-halsbands användas på vissa hundar. Jag är glad för den informationen!!! Gäller det en hanhund så slipper jag fundera på om jag ska använda den hunden till mina tikar och är det en tik så vet jag åtminstone att jag ska avråda från att köpa valp efter den tiken.

Att jag inte kollat upp detta för flera år sedan när jag valde hanar till mina tikar erkännes härmed – men något har jag lärt mig med åren…

2 kommentarer till “Träningstips och om att rekommendera valpkullar…”

 1. Hanna skriver:

  Jag hälsar stort tack för tips om min tiks valpkull. Jag gör detta för första gången och för mig har det varit värdefullt.
  Du måste ju passa på att åka upp till fjällen första halvan av mars och jaga lite vårfjäll. Om väder, före och fåglar klaffar så är det inget man vill missa.
  Ha det gott!
  /Hanna

 2. anders skriver:

  Att rekommendera din kull och dig som uppfödare var en självklarhet. Tiken din är suverän och jag är också väldigt övertygad om att du är en tjej som kommer att ställa upp för dina valpköpare med råd och dåd.

  Men väldigt trevligt att få ett litet tack – det är ett ord som värmer i vinterkylan men ett ord som många verkar ha väldigt svårt att använda :-)

  Lycka till med kullen – och inte minst med valpköparna!

Lämna en kommentar