Valpkurser

Under många år har jag kört utbildningar för både egna valpköpare och andra uppfödares valpar och efter den här säsongen känns det faktiskt som om det inte går att göra en valpträff så mycket bättre… Låter det lite skrytigt, i så fall så bjuder jag på det.

Den här säsongen har det varit rekord i antalet valpar som varit här på valpträffar och privatlektioner.  I stort sett samtliga raser bland stående fågelhundar har varit representerade.  De som känner mig vet att jag sällan är riktigt nöjd – men i år är jag faktiskt helnöjd med de resultat vi nått. Små, små justeringar på sättet att jobba har gett stora effekter – och att få hit valparna i tid innan de har lärt sig en massa fel är så klart hur kul som helst! Jag är helt övertygad om att många som varit här kan fälla fågel för sina hundar i år och att hundarna också sköter sig!

Många uppfödare kör träffar med sina valpköpare men jag blir lite förvånad när de lägger in sin första samling av valpköparna när valparna blivit runt ett år? Den erfarenheten jag har är att det då för väldigt många förare och valpar är för sent. Felen har redan gjorts och det kan vara väldigt, väldigt jobbigt att komma tillrätta med hunden igen. Men kanske de kan något som jag inte kan…

Det bästa resultatet med valparna har jag nått genom att ha träffar ungefär vid fyra, fem och sex till sju månaders ålder och sedan ett par uppföljande träffar längre fram. Det vill säga 5 valpträffar totalt. Att sedan några av mina mest intresserade valpköpare kommer hit för lite träning även efter detta ser jag som bonus och jättekul.

Jag har hör att en del uppfödare tar betalt för de valpträffar de har med sina egna valpar – ja, det är ju upp till dem men nog vore det bra om de talar om detta för valpköparna redan när de tingar valpen…

Lättdresserade hundar… En av många regniga kvällar den här sommaren roade jag mig med att surfar runt på lite olika hemsidor. Gissa om jag blev förvånad när jag hittade mer än en hund som jag sett här på träning och som jag, av olika anledningar, definitivt klassat som riktigt jobbiga att få till stoppet på beskrevs som lättdresserade… Tala om falsk varudeklaration… I längden tror jag man vinner på att se sin hund som den är utan rosa glasögon…

 

 

En kommentar till “Valpkurser”

  1. Andreas skriver:

    Jag är evigt tacksam för hjälpen jag fick av dig när relationen mellan mig och min hund började spåra ur. Tack vare dig har både hunden och jag ett riktigt trevligt liv ihopa igen. Och delad glädje är dubbel glädje! Ha en bra jakt. MVH Andreas

Lämna en kommentar