Mitt första jakt prov

Nej, det är inget misstag att jag skriver isär orden jakt och prov i rubriken. Jag var helt inställd på att Queen var färdigprovad för i år men när jag fick en förfrågan om att vara med på ett särskilt prov där vi också skulle få fälla över våra egna hundar var det, som alla säkert förstår, omöjligt atttacka nej. Det är första gången under alla år jag varit med om att samtliga provdeltagare bar på bössa, och så himla kul det var. Nu kan man med gott samvete säga att provet speglar jakten – för jakt blev det. Förhoppningsvis blir det inte sista gången det erbjuds tillfälle att prova hundarna som jag tycket att jakthundar ska provas!

Jakt på fasan i januari är inte lätt och att hundarna på delar av fälten, där snön låg lite djupare, trampade igenom skaren i varje språng gjorde det inte lättare och krävde verkligen att det fanns jaktlust hos hundarna.

Fåglarna var sköra och de flesta hundarna hade lite otur i sina fågelsituationer med fåglar som sprang undan och tog till vingarna. Min Queen hade tur i dag igen, två gånger till och med. Hon presenterade två fina situationer för mig och tur hade även jag som kunde fälla två riktigt granna decembertuppar. Queen fick ett förstapris för sitt jobb och med fyra 1:a pris i Ekl före ett och ett halvt års ålder måste jag väl kunna säga att jag faktiskt har haft tur än en gång och fått ännu en riktigt bra hund…

Tack till alla som var med för en riktigt trevlig dag och extra tack till Birger Knutsson som tog initiativet till denna dag och vars fina marker vi fick använda!

6 kommentarer till “Mitt första jakt prov”

 1. Roger Kempainen skriver:

  Det är helt otroligt att du alltid har sådan tur :). Tokgrattis igen!!!!

 2. Robin & Bus från Gävle skriver:

  Grattis Anders!! Kul att se att även queen fungerar. Var ju ingen direkt överraskning att ni inte skulle lyckas:) 

 3. Anna Fors Ward skriver:

  Det är som Ingemar Stenmark säger: ”Om man tränar mycket får man tur.” Grattis till all tur;)

 4. Hanna Holmberg skriver:

  Jag ids inte kommentera dig eller hunden, börjar bli tjatigt 😉 Däremot måste jag berömma initiativet till provformen Birger. Jag har alltid undrat varför det inte alltid varit självklart, åtm i ekl. Det är väl bättre att föraren skjuter än domaren som ska koncentrera sig på att döma och inte att skjuta, trots att det är kul. Fler sådana här prov och vi kan sluta gnälla över missade jaktdagar :-)

 5. anders skriver:

  Tack för det! och God Jul till er!!!

 6. Peter Nilsson skriver:

  Hej Anders,
  Berömvärt initiativ må jag säga. Själv bevistade jag grannlandet i öster som ännu kräver att föraren skjuter i EKL. Mina intryck var mycket positiva. Det blev liksom på riktigt och den sanna jaktkänslan åt upp alla provnerver. Domaren gick någon enstaka meter bakom mig som en skugga i alla släpp. (Önskade att han hade filmat…)

  Att införa liknande på bred front även i svenska EKL är en fin tanke men torde vara dödsdömt. Tyvärr. För många verkar vara skeptiska eller direkt motståndare i alla läger – hundägare, provarrangörer och domare. Tyvärr verkar även Finnarna börja vackla i synen på denna provregel. Mina kontakter i Suomi tror att de inom något år har tagit bort kravet på att föraren själv ska skjuta. Synd, mycket synd – enligt min ringa mening.

  Men Birger och du har ju visat att man kan rigga riktiga jaktprov av särskilt slag. Mer sådant och vi skulle få se vilka hundar som verkligen tål att jagas för och ändå behålla provformen – bland dem hittar vi riktiga jaktchampions, inte jaktprovschampions
  😉

  God jul & Gott Nytt År

Lämna en kommentar