Gratis semestererbjudande, tips inför hösten mm…

MidsommarvalpVi skriver nu år 2013 och fortfarande lär det finnas folk som betalar för att sätta in sin hund i en voljär med fåglar. Du som verkligen tror på att detta tillför någon för din stående fågelhund och kanske har vägarna förbi Trollhättan under semestern är välkommen att sätta in hunden i en bur i mina voljärer, eller kanske sitta tillsammans med hunden – helt gratis! Alternativt kan du så klart uppsöka en korvkiosk i närmaste stad, köpa en korv, sätta dig på en bänk och låta hunden titta på fåglarna som det brukar finnas gott om där…

Någon som håller på att planera för höstens jakt, träning och prov?
Visst har vi en underbar tid nu men det är också hög tid att planera för hösten. 8-12 november har jag blivit inbjuden till Gotland. Jag kommer att hålla en föreläsning På Gangvide farm på fredag kväll och under lördagen en kurs i den lydnad en stående hund behöver för jakten och givetvis står apportering med på programmet. Därefter blir det tre dagars fältträning med instruktörerna Marcus Niklasson, Johan ”Joe” Olofsson och Sigrid Agenäs. Jag är med som deltagare men hjälper självklart till. Om jag är rätt informerad kommer det också att bli tillfälle till att fälla fågel för de deltagare som vill ha fällt för sin hund. 13-14 november blir det särskilt prov på fält för alla raser som tillhör Svenska Vorstehklubben och Specialklubb för Kontinentala Fågelhundar. Roger Malmqvist dömer. Med andra ord – detta kan bli en väldigt givande vecka… Anmälan och mer information på
www.reviering.se

Sätta hunden när fåglar flyger förbi…
Då och då får jag kursgäster som någonstans har lärt sig att de ska kommendera sitt på valpen/unghunden så snart det flyger förbi en fågel. Jodå – det är sant. Skulle jag göra detta är jag säker på att min morgonpromenad skulle ta väldigt, väldigt lång tid. Inte minst den här tiden på året. Men visst, i går flög en morkulla upp framför nosen på Hulda när hon gick och nosade i ett dike och i den situationen blev det ett stannakommando när hon ville dra efter. Men nån jävla hejd på sittandet måste det väl ändå vara…

Intressant om fodrets påverkan på luktsinnet…
Under mitt senaste besök i Gällivare fick jag höra något intressant av ortens veterinär som var med på min kurs. Hon var också vänligt att mejla mig informationen. Jag citerar, från den artikel jag fick. ”Forskare vid Cornell University och Auburn University har funnit att ett proteinfattigt foder förbättrar hundars luktsinne. Under 18 månaders tid fick de äta av tre olika fodersorter: en anpassad för högpresterande hundar, en anpassad för vuxna hundar i normalt arbete och en för vuxna hundar i normalt arbete som späddes ut med majsolja. Under studiens gång testades hundarnas luktsinne och förmåga att korrekt markera för olika dofter.

Man fann att hundarna presterade bättre och hade skarpare luktsinne under tiden då de åt foder som spätts ut med majsolja. Enligt forskarna beror resultatet främst på den lägre proteinhalten i det utspädda fodret. Att smälta protein ökar kroppstemperarturen, vilket leder till ökat hässjande som kan begränsa luktsinnet. Genom att minska proteinhalten och i stället öka fetthalten kan hundarna snabbare återvända till normal kroppstemperatur efter ansträngning och därigenom prestera bättre”. Något att fundera över för oss fågelhundsvänner? Ja, inte vet jag men nog väcker det lite tankar…

Valparna
Många besök blev det för valparna under midsommarhelgen och än så länge kan vi inte utskilja någon ”värsting” eller någon ”soffpotatis” i kullen. Håll tillgodo med några bilder.

Det som ser ut som ett svin på en av bilderna är ett svin och inte en valp. Svinen ökar rejält i markerna och jag väntar bara på att de ska börja ge sig på mina fodertunnor jag har satt ut för fasaneran – inte så kul inte och att bygga in dem svinsäkra är ett jäkla jobb…

 

8 kommentarer till “Gratis semestererbjudande, tips inför hösten mm…”

 1. Tabitha skriver:

  Värstingar eller soffpotatisar – UNDERBARINGAR är det i alla fall :) Mycket trevliga, sociala, nyfikna och svansviftande valpar – sånt som man blir glad ända in i själen av att se <3 Naturligtvis får man favoriter – men sen i slutänden så vet man ju att när det väl är dags så har vi alla världens bästa valp med oss hem som INGEN av oss kommer vilja byta bort sedan 😉

 2. anders skriver:

  Klokt Tabitha, jag glömmer aldrig att min Albin, bästa hunden någonsin, var den valpen som ingen ville ha. Och som du säger den valp man får blir säkert den bästa – det ligger en del i det att ”man får den hund man förtjänar”

 3. Alf Gollnert skriver:

  Tack för gratiserbjudande, jag avstår till för någon annan.
  Den som vill träna kråk- och vitfågel kan göra det på stranden i Mellbystrand/Skummeslöv.
  Ha en bra sommar.
  Alf

 4. Paul skriver:

  Mycket intressant om fettets och proteinets påverkan. Blir definitvt något att tänka på och frågan är väl om man då skall öka fetthalten genom att tillsätta något till nuvarande foder?

  Vad tror du?

 5. anders skriver:

  Har man ett foder som man är nöjd med ska man nog inte ändra på det. Tänkte jag skulle ta upp det här med några foderexperter vid tillfälle och höra vad de säger.

 6. Ronnie Eliasson skriver:

  hmm…intressant ämne,måste nog hålla med dig Anders. Varför ändra om hunden äter bra osv.Undantagsfall finns då allergi,magkatarr eller liknande problem uppstår…ska bli spännande att få höra vad du lyckats få fram för info i ämnet.

 7. Flemming Thune-Stephensen skriver:

  Hej Anders
  Intressant ämne om fodrets påverkan på luktsinnet. Har du et länk til originalartiklan, då villa jag vära mycket tacksam, om du villa skicka det til mig. Jag är veterinär och har strevhårig vorsteh, som användas till jakt, ettersøksarbete (registrerade schweisshunde)ock tävlingar.
  Bästa hälsningar
  Flemming

 8. anders skriver:

  Hej Flemming

  Om du mejlar mig ska jag sända en fil till dig.

Lämna en kommentar