Kursprogrammet uppdaterat…

091008_Sten Ch_0011Glädjande nog ser det ut som jag även i år får ordna en kurs på Sten Christoffersson helt suveräna marker i Skåne! Ni som är intresserade finner mer information om detta i årets kursprogram. Det är bara att konstatera att tätt efter ripjakten så är ligger jakten hos Sten helt i topp på min önskelista över jakter.

Fältträning till hösten
Än så länge har jag inte lagt ut några datum men några möjligheter till fältträning kommer det att bli, både helger och vardagar.  Vi har riktigt bra marker med olika storlek på fälten. Smala fält till unghunden och riktigt rejäla fält när vi kommer så långt att vi kan släppa ut hundarna lite mer i söket. Max sex hundar per dag kommer vi att ta och för att inte bara de med stor plånbok ska ha råd så kommer priset per dag att ligga på 600 kr.

Utan fågel ingen fågelhund
En liten påminnelse till er som har er första stående hund. Se till att beställa rapphöns i tid, vissa år är det en bristvara och som sagt utan fågel ingen fågelhund. Med andra ord beställ nu, du hittar några fågeluppfödare på min länksida. Det är betydligt trevligare att göra klart den grundläggande träningen på fågel innan det är dags för jakt. Det krävs inte stora markbiten för att ha en utsättningsbur med några rapphöns i. En beskrivning på en bra utsättningsbur kommer här på sidan så snart jag är klar med den bur jag håller på att fixa till här hemma… Att åka på köpträning är så klart ett alternativ till egna höns – men dyrt och ofta betydligt sämre. Att ha egna höns och kunna låta hunden få ett par tre situationer varannan dag är helt optimalt.

Fasaner
Fasan är så klart också bra att hundarna får känna på men att hålla fasaner själv är jobbigare och fasanerna har också en tendens att försvinna från marken om det tränas för mycket.  De har inte alls samma flockkänsla som rapphönsen har. Av någon anledning är det ofta lättare att få tag på fasaner än rapphöns. Ofta kan man komma över vuxna fasaner till ett mycket rimligt pris även sent på hösten. Jag köpte själv ett gäng under senhösten. Kanske ok för träning av en unghund men inte uppförde sig dessa fåglar speciellt naturligt i markerna inte. Inte så konstigt då de vuxit upp i voljärmiljö.  Pratar vi etik är jag nog lite tveksam till hur bra det är att göra så här och med tanke på gällande utsättningspolicy tar det ett tag tills man kan jaga och träna på dem. Till nästa år får det nog bli att som vanligt sätta ut fasaner som sex veckors kycklingar i juli månad…

Olydiga hundar söks…
Helgen 30 maj – 1 juni har jag en instruktörskurs här och sista dagen, alltså på söndag 1 juni skulle jag behöva hjälp av några förare med ”olydiga hundar”, både brittiska och kontinentala, i ålder mellan 6 månader och upp till ca 1,5 år. Eleverna på kursen kommer att hålla några lektioner och vad jag är ute efter är alltså en övningsgrupp för eleverna. Det kommer att vara många duktiga människor på plats så jag är övertygad om att det kommer att ge en hel del för dem som vill ställa upp och hjälpa till. Givetvis är det inga kostnader för dem som ställer upp.  Är du intresserad av att ställa upp på detta så skicka ett mejl…

Lämna en kommentar