Utsättningsbur för rapphöns

Ja jag vet bilderna skulle vara efter texten men fixade inte det just nu…
Utsättningsbur kanske är fel ord men en bra bur är det. Isärtagbar och lätt att ta med och sätta ut på fältet. Måtten är ca 1,5 X 2,25 m och höjden en meter. Att göra den så lätt som möjligt är en god idé. Min är gjord av reglar 28 X 45 mm (45 X 70 som är kluvna) och 8 mm plywoodskiva (något vattenfast är bra, vet inte vad det heter…) Jag brukar lägga ett ganska finmaskigt nät (typ kycklingnät) löst under buren som skydd mot råttor etc. under detta nät lägger jag en billig tunn presenning som förhindrar att gräs växer upp och fast i nätet. Inne i buren lite halm eller gräs så hönsen trivs. På översidan av buren har jag voljärnät och också en presenning som regnskydd. Bäst att ta till presenningen så den vid behov kan täcka hela taket och lite till. Lätt att då vika upp en del så solen kommer åt.

Som ni ser på bilderna sitter det el-isolatorer längs med buren. Dessa är inte till för eltråden utan helt enkelt för att det är lätt att kroka fast/ta loss vojärnätet och presenningen… För eltrådarna runt buren använder jag några små ”platstpinnar” avsedda för detta. Finns på Granngården…

Buren har en löstagbar mellanvägg, en dörr på vardera långsidan och två ingångar för hönsen försedda med gillerpinnar. Dessa ingångar ska också kunna stängas helt med ett par luckor från utsidan. Gillerpinnar brukar kunna köpas där det säljs duvtillbehör.  Högberga AB, som säljer tillbehör till fjäderfä, är ett ställe där det mesta finns.

Många använder buren så att man har några höns i vardera avdelningen, stänger den ena ingångsluckan och låter en vara öppen. Låter hönsen i den ”öppna delen” flyga ut i marken, och förhoppningsvis hittar man dem med hunden och får lite träning. Hönsen promenerar sedan in genom gillerpinnarna och är i säkerhet för hök och annat otyg…

Använder man buren så här är ett batteridrivet el-aggregat och några el-trådar runt buren att rekommendera. Risken är annars stor att någon fyrfota predator går in genom gillerpinnarna och gör middag på hönsen. Hönsen har inte ont av att passera trådarna.

När jag sätter ut höns på sensommaren brukar jag ta bort mellanväggen, släppa ut några höns direkt  utanför buren så snart jag får ut buren på fältet. Efter någon vecka släpper jag ut alla (15 är ett bra antal) och låter buren stå kvar som matplats. Har man bra marker så brukar hönsen hålla sig på marken. Vill man ha fler burar och släppa ut grupper bör hönsen ha varit åtskilda minst 14 dagar eller vara i olika åldrar om de inte ska gå samman till en enda stor grupp.

På någon av bilderna syns en ståltråd nedanför gillerpinnarna, använder det bara som ”transportsäkring” för att slippa ha sönder gillerpinnarna.

Ok – detta var ett snabbt försök att beskriva en bra bur, en bild lär ju säga mer än tusen ord så kolla på bildena…

Läs lagen
Till sist, förhoppningsvis är alla läskunniga så var snälla och håll själva reda på vad som är tillåtet och rekommenderat när det gäller utsättning av fågel och träning på utsatt fågel!

 

4 kommentarer till “Utsättningsbur för rapphöns”

 1. Paul W skriver:

  Bra och lätt-förståerlig beskrivning Anders samt tack för namnet på pinnarna vid ingången. Har försökt hitta sådana men fallerat tidigare.

  Bilderna kompletterar definitivt texten så man får helheten.

 2. anders skriver:

  Tack Paul
  värt att nämna är kanske också att det gäller att inte använda för tunn ”stång” som man sätter gillerpinnarna på. En 6 mm stång passade perfekt för de pinnar jag hade. Grejen är att inte pinnarna kan röra sig för mycket i sidled om hönsen trycker på och vill ut den vägen. Ofta går det också att använda en av pinnarna som upphängare men för vissa pinnar kan det bli lite väl tunt…

 3. Rune L skriver:

  Hei,Noen formening om hvor stort terreng man trenger for å sette ut rapphøns selv for trening? Er det noe for oss som bare har 3 mål dyrket mark å trene på, eller blir det for lite?

 4. anders skriver:

  Hej
  Hej

  Det viktigaste med träningen på rapphöns tycker jag är att kunna få fågelsituationer på nära håll för unghunden och det kan du säkert få på en liten mark. Har du skog runtomkring kan du ju också finna fåglarna där och få en situation. Rapphönsen brukar ju snart finna tillbaka till buren och de höns som är kvar där.

  / Anders L

Lämna en kommentar