Inga valpar hos Landinarnas kennel i vår

Så snart våra båda tikarna börjat löpa slog kennelhostan till. Att tänka på parning i detta läge är så klart inte aktuellt. De som stod på vår valplista har fått mejl om detta där jag också rekommenderar andra valpkullar jag tror på i vår. Skulle något mejl inte gått fram så hör av er.

Att träna rådjursrenhet…
Om att ta bort intresse för klövvilt har jag skrivit tidigare men då jag haft några hundägare här senaste månaden med hundar som dragit iväg långt på egna äventyr blir det några rader igen… Min första fråga till förarna brukar vara om de vet vad hundarna har för sig när de försvinner och är borta en längre stund. Oftast är svaret att de förmodligen jagar rådjur eller älg… Säker är det så men med lite energi och kanske med hjälp av en GPS bör det inte vara så svårt att ta reda på vad hundarna har för sig. Steg två självklart att ta bort intresset för att förfölja klövvilt. Om det nu är en ren fågelhund man vill ha och inte en som stöter eller driver klöv. Detta hindrar på inget sätt att hunden fortfarande kan användas till eftersök. Hur jag jobbar beskriver jag i boken och i träningstipsen, som finns gratis att ladda ned från hemsidan, så någon utförlig beskrivning om detta gör jag inte här.

Bra läge i dag
Kennelhosta innebär ju att hundarna ska vila så nu får de snällt följa vid sidan under rastningen och inte som vanligt dra iväg över fälten. Dagens promenad började med att både jag och hundarna nästa trampade på en hare som tryckte något helt otroligt på en stubbåker. Önskar att jag kunde fotat den förvåning som hundarna utstålade. Det gick så snabbt så jag tror inte ens de han tänka jakt…

Nåväl, några minuter senare såg jag, inte hundarna, några rådjur längre bort på fältet. Skuggan från ett stort träd avtecknade sig över fältet och exakt denna skugga följde rådjuren när de gick in i skogen så snart de varslat mig. Vinden låg perfekt – från mig och mot rådjuren. Detta är ett drömläge att kolla hur intresset är för rådjursspår. Kunde inte låta bli att testa lite med Hulda som fick tillstånd att ge sig iväg framåt. Exakt vid spåren blev det tvärstopp, lite nosande, men inget intresse av att följa in i skogen. Ni som läst så här långt förstår säkert hur jag hade reagerat om den lilla pointern spänt sig och visat tecken på att dra iväg längs spåren… Hade det varit reaktionen på synintryck av rådjuren jag velat kolla hade jag så klart skickat henne tidigare…

Med andrar ord – en promenad över fälten i stället för längs vägarna eller kvarteret kan ge bra tillfälle till träning…

Lämna en kommentar